Артмановa пред хашким судијама

Суђење Флоранс Артман, оптуженој за непоштовање суда, почело пред Хашким трибуналом саслушањеме двојице сведока.

Претресно веће Хашког трибунала саслушало је двојицу сведока оптужбе на суђењу бившој представници главне тужитељке Флоранс Артман, оптуженој за непоштовање суда.

Први сведок оптужбе, представник француске издавачке куће "Фламаријон" Јорик Кермарек потврдио је да је та кућа објавила књигу Флоренс Артман "Мир и казна", у којој је она, по оптужби, открила садржај поверљивих одлука суда.

Кермарек је прецизирао да је до сада продато 3.799 примерака те књиге, а да је ауторка као аванс добила 15.000 евра уочи објављивања од "Фламаријона".

Док га је унакрсно испитивао бранилац Флоренс Артман, Гинел Метро, Кермарек изјавио је да издавачка кућа није имала разлога да сумња у истинитост онога што је Артман написала.

На питање тужиоца Бруса Мекфарлејна , сведок је, међутим, признао да "Фламаријон" није истраживао истинитост тих навода.

Други сведок оптужбе, Робин Винсент изјавио је да су одлуке о поверљивом статусу докумената које државе достављају међународним судовима од кључне важности за сарадњу тих држава и судова и међусобно поверење.

Уколико се наруши поверљивост таквих документа, не може се очекивати да ће државе бити превише сусретљиве у сарадњи са судовима, казао је Винсент, који је тренутно секретар специјалног суда за Либан, а раније је био заменик секеретара Трибунала.

Бранилац Флоренс Артман Карим Кан је током унакрсног испитивања Винсенту предочио више одлука различитих судских већа Трибунала у којима се помињу поверљиве одлуке због чијег је објављивања Артман оптужена.

На сугестију браниоца да то доказује да за укидање поверљивости докумената није потребна изричита одлука судског већа, сведок је одговорио да то "зависи од околности".

Суђење ће бити настављено сутра исказима троје сведока одбране,  међу којима је и директорка београдског Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић.

Током данашње расправе, испред зграде Хашког трибунала демонстрирало је тридесетак чланова "Комитета за одбрану Флоранс Артман" који су носили велики транспарент на којем је писало "Осуђујте ратне злочинце, а не новинаре".

Оптужена због непоштовање Суда

Трибунал је Артманову у августу прошле године оптужио за непоштовање Суда, зато што је обелоданила садржај две поверљиве одлуке Жалбеног већа из процеса против Слободана Милошевића, донете септембра 2005. и априла 2006.

Артманова је у текстовима тврдила да су тим одлукама судије Хашког трибунала учествовале у прикривању кључних докумената о умешаности СР Југославије у геноцид у Сребреници, тако што су одбиле да скину ознаку поверљивости са записника Врховног савета одбране које је званични Београд доставио Трибуналу за суђење Милошевићу.

Објављивањем тих одлука, упркос одлуци судија да оне остану запечаћене, Артманова је, према оптужници, свесно и хотимично ометала спровођење правде.

За непоштовање суда, запрећена је казна до седам година затвора, новчана глоба до 100.000 евра или обе.

Процес против Флоранс Артман, бивше портпаролке Карле дел Понте, требало би да се оконча у уторак.

Артманова је од 2000. до 2006. била представница за штампу и саветница тадашње главне тужитељке Трибунала Карле дел Понте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара