Влада Јапанац пуштен из италијанског притвора

Некадашњи припадник земунског клана Владимир Јовановић, звани Влада Јапанац, пуштен из екстрадиционог притвора у Милану, потврдио његов адвокат. У Министарству правде, међутим, кажу да о томе нису званично обавештени.

Владимир Јовановић, звани Влада Јапанац, пуштен из екстрадиционог притвора у Милану и спреман је да се врати у Србију, изјавио је Танјугу његов бранилац Стеван Протић.

Министарство правде Србије није добило званичну информацију од италијанских власти да се Владимир Јовановић налази на слободи, као ни да ли је пуштен из екстрадиционог притвора у Италији или је одбијен захтев за његово изручење Србији, речено је у министарству.

Поједини медији наводе да је Јапанац пуштен због неодговарајуће документације за његово изручење Србији.

Адвокат Протић је навео да не зна тачне разлоге због којих се италијанско правосуђе одлучило на тај потез.

"Јовановић је у српском притвору провео 14 месеци због кривичног дела за које је осуђен, пре него што је напустио Србију, а у екстрадиционом притвору у Италији девет месеци и према томе издржао је казну на коју је осуђен", рекао је Протић.

Адвокат сматра да је мање вероватно да је захтев српског Министарства правде за екстрадицију одбијен.

Јовановићев бранилац је наласио да је његов клијент спреман да се врати у Србију, пошто ће му екстрадициони притвор бити урачунат у казну.

Припадник земунског клана ухапшен је 9. септембра прошле године у Италији по потерници Интерпола. Србија је потерницу расписала због бекства од одслужења двогодишње казне затвора на коју је осуђен због више изнуда.

Осуђен због изнуде 50.000 евра 

Јовановић је правоснажном пресудом Окружног суда у Београду осуђен на две године затвора због покушаја изнуде 50.000 евра од власника "Максис" таксија Ненада Микића.

Првом пресудом Другог општинског суда био је осуђен на четири године затвора, а на поновљеном суђењу казна му је преполовљена.

Влада Јапанац је од Микића у кафићу у "Драгуљ" на Видиковцу 5. априла 2005. године тражио рекет од 50.000 евра, што је овај одбио да плати после чега је претучен.

Јовановић је прошле године ухапшен у Босни и Херцеговини, али је убрзо пуштен на слободу пошто је утвђено да има босанско држављанство и да та држава не може да га изручи српским властима.

За Јовановићем је потерницу расписала и Белгија због наношења тешких телесних повреда које су имале као последицу смрт, учешћа у разбојништвима, киднаповању и фалсификовању, али је, како је за РТС раније рекао Јовановићев адвокат Стеван Протић, та потерница повучена.

Протић је додао и да је његов клијент ухапшен прошлог септембра у Италији на основу Интерполове потернице.

Ко је Влада Јапанац

Владимир Јовановић Јапанац био је припадник земунског и сурчинског клана.

Српска полиција је у "белој књизи" из 2001. године Владимира Јовановића означила као припадника групе Душана Спасојевића, вође Земунског клана.

Јовановић је јавности постао познат након покушаја убиства Вука Драшковића у Будви, јуна 2000. године, јер га је црногорска полиција осумњичила за учешће у том злочину.

Сумњало се да су атентатори боравили у његовом стану у Будви, па му је одређен шестомесечни притвор.

Оптужница против њега није поднета, а на суђењу је сведочио да не зна ко му је све боравио у стану, јер је свима давао кључеве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво