Векарић: БиХ прекинула истрагу о "Тузланској колони"

Тужилаштво БиХ прекинуло истрагу о случају "Тузланска колона", изјавио портпарол Тужилаштва за ратне злочине Србије Бруно Векарић, наводећи да је таква информација стигла из Сарајева.

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Србије Бруно Векарић изјавио је да је Тужилаштво Босне и Херцеговине одустало од наставка истраге о случају "Тузланска колона",

"Ми смо ту информацију добили у Сарајеву. То је речено на једном округлом столу. Али то морате да питате у Тужилаштву БиХ. У том предмету осуђена је само једна особа која је пуцала у војника ЈНА на осам година затвора. Претпостављам да је после тога поступак стао", рекао је Векарић за бањалучки лист "Глас Српске".

Илија Јуришић оптужен је за злочине над војницима ЈНА у "Тузланској колони" у мају 1992. године.

Векарић је рекао да поседује видеозапис конференције за штампу на којој браниоци Јуришића Ђорђе Дозет и Стеван Протић кажу да се у БиХ води фингирани поступак у предмету Јуришић.

"Јуришићеви адвокати тврде да је процес започет само зато да би се тај случај пребацио у БиХ", навео је Векарић и додао да би данас или сутра у Београду могла да буде донета пресуда у случају Јуришић.

Говорећи о случају "Добровољачка улица" у Сарајеву, Векарић је навео да је постојала коректна сарадња са колегама из Сарајева, са којима су у октобру 2006. године, у три наврата, размењени подаци.

Споразумом до заједничког решења

"Кад је реч о злочину у Добровољачкој улици, према речима главног тужиоца Тужилаштва БиХ Милорада Барашина, та истрага у БиХ траје више од седам година. Пружили смо сваку могућу асистенцију у смислу откривања и расветљавања тог злочина, али касније нисмо добили ниједну повратну информацију. Зато смо покренули своју истрагу", објаснио је Векарић.

Према његовим речима, Тужилаштво за ратне злочине Србије предлаже да два тужиоца разговарају и нађу заједничка решења, како "нико ко је одговоран за ратне злочине не би избегао правди".

"С друге стране, било би добро да се постигну споразуми на политичком нивоу. Да се споразум о уступању доказа какав Тужилаштво за ратне злочине Србије има са свим земљама у региону, направи и са Тужилаштвом БиХ", навео је Векарић.

Говорећи о Интерполовим потерницама, које су по налогу Специјалног тужилаштва за ратне злочине Србије расписане за осумњиченима у случају "Доборовољачка улица", Векарић је рекао да је Специјално тужилаштво "завршило свој део посла, а да се даље ради о политичким проценама и договорима".

Векарић сматра да политичари треба да "нађу заједничка решења не коментаришући процесе и истраге".

"Шта се дешава у Сарајеву у вези са Интерполовим потерницама заиста не знам. Тај предмет седам година је тамо актуелан и ништа није урађено", истакао је портпарол српског тужилаштва за ратне злочине.

Векарић тврди да су потернице расписане по прописаној процедури, додајући да је после тога кренуло "распламсавање и политичко препуцавање", па и помињање потерница за људима у Србији као реакција из БиХ што је озбиљне ствари свело на ниво дечје игре.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се