Злочинце привести правди

Осуђени држављани Србије или БиХ, који се налазе на територији једне од држава, ускоро би требало да казне затвора издржавају на територији државе чији су држављани, најавило Минисистарство правде Србије.

Држављни Србије којима је пресуда изречена у БиХ ускоро би могли да се нађу иза решетака у српским затворима. Држављани БиХ осуђени пред српским судовима, затворску казну могли би да издржавају у БиХ, најавило је Министарство правде Србије.

"То би омогућило да држављани једне од држава, осуђени правоснажном пресудом у другој држави на казну затвора или другу меру лишавања слободе, морају да издрже казну у једној од држава, без њихове сагласности која је до сада била потребан услов", рекао је за Танјуг помоћник министра правде Србије Војкан Симић.

Према његовим речима, представници министарстава правде Србије и БиХ, претходних дана, водили су прелиминарне преговоре о изменама и допунама уговора о међународној сарадњи правосудних органа. Такође су разматрали предлоге за измене Уговора о међународној правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, као и Уговора о признању и извршењу судских одлука.

"Разматрана је и могућност извршења правоснажних пресуда о разводу брака из држава уговорница без претходног превођења поступка признања пресуде у том делу", додао је Симић.

Симић је рекао да је током дводневних разговора, 21. и 22. маја, наглашено да је у интересу грађана обеју држава и стабилности у региону и добросуседских односа, да се сви кривци за ратне злочине почињене у оружаним сукобима на територији бивше СФРЈ приведу правди.

"Делегација БиХ је дала иницијативу да се започну преговори о решавању спољних имовинско-правних питања, док је делегација Србије истакла да није угрожена слобода доласка и кретања држављана БиХ на територији Србије", нагласио је Симић.

Симић је навео да су обе делегације имају жељу да се међународна сарадња министарстава даље унапређује и да се отворено разговара о свим спорним питањима.

У том циљу договорено је да се министри правде са својим тимовима ускоро састану и да се у отвореном дијалогу размотре сва спорна питања и свестрано унапређење сарадње, најавио је помоћник министра правде Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи