Судија одредио месец дана притвора бомбашу

После саслушања Драгана Марића, који је јуче са две бомбе ушао у зграду Председништва на Андрићевом венцу, истражни судија одредио притвор до месец дана, због опасности да ће поновити кривично дело. Надлежни органи ће после истраге одлучити о томе по ком основу ће бити кривично гоњен, изјавила је министарка правде Снежана Маловић.

Дежурни истражни судија Трећег општинског суда у Београду саслушао је данас Драгана Марића из Ваљева и одредио му притвор до 30 дана због изазивања опште опасности претњом да ће активирати ручну бомбу у згради Председништва Србије уколико му држава не обезбеди судско поравнање.

Против Марића је покренута истрага због сумње да је извршио кривична дела изазивање опште опасности и недозвољено држање оружја и експлозивних материја, изјавио је портпарол Трећег општинског суда Драган Милошевић.

Марићу је притвор одређен због опасности да ће поновити кривично дело, додао је Милошевић.

Истрагу против Марића спровешће месно надлежни суд - Први општински суд у Београду.

Марића је на саслушање код истражног судије, уз кривичну пријаву нешто пре 17 сати привела полиција.

"Надлежни органи ће после истраге одлучити о томе по ком основу ће бити кривично гоњен", изјавила је министарка правде Снежана Маловић.

"Кривичне пријаве подноси полиција, а правосудни органи потом одлучују о евентуалном кривичном гоњењу", рекла је министарка.

Упитана да ли ће неко бити позван на одговорност због тога што је Марић с две бомбе ушао у Председништво, министарка је одговорила да ће о томе бити одлучено после провере служби задужених за безбедност.

Маловићева је навела да је било "реакције државних органа" на претећи електронски мејл који је Марић упутио на 11.000 адреса, укључујући највише државне органе, министарства и посланике.

"На обезбеђењу Председништва Републике је да се стара о реду у оквиру зграде", рекла је министарка и оценила да је прва реакција заустављања Марића на самом почету била адекватна.

Драма трајала више од пет сати

Марић је јуче пре подне упао у зграду Председништва Србије уз претњу да ће се дићи у ваздух уколико не буде постигнуто поравнање с владом, како тврди, пословног дуга од 984 милиона долара.

Бомбаш је, јуче, око 11.35 часова ушао у зграду Председништва на "доњи" улаз са Андрићевог венца. Заустављен је пре проласка кроз сигурносна врата.

После драме која је трајала више од пет сати, полиција је разоружала и ухапсила Марића.

Марић је око 18 часова одвезен из зграде Председништва црним полицијским комбијем у полицијску станицу у Улици деспота Стефана.

Током преговора са Мерићем, око зграде су били распоређени бројни припадници полиције, војске, ватрогасне јединице и кола хитне помоћи. Специјалци су у зграду Председништва унели и посебну опрему за заштиту од експлозије. Улица краља Милана била је затворена за саобраћај.

Одмах после окончања драме, председник Србије Борис Тадић изјавио је да су специјалне јединице полиције и војске, обезбеђење председника и преговарачи одлично обавили свој посао тако да је проблем са бомбашем у згради на Андрићевом венцу решен мирно и без жртава.

Председник Тадић је, како је саопштила Прес служба председника Републике, нагласио да проблеми, какви год они били, не могу да се решавају силом и угрожавањем живота грађана.
"Полиција и Војска Србије брину о безбедности грађана Србије на најбољи могући начин што је и данас потврђено", рекао је председник Србије.

Бомбаш је, како је навео у мејлу, који је јуче упутио на више хиљада адреса, тражио од државе поравнање наводног пословног дуга.

Марић је претио да ће активирати бомбу уколико до 16 часова са Владом Србије не потпише уговор о вансудском поравнању.

"Ја овде залажем свој живот, а не туђи, и могу да наудим само себи", наводи Марић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи