Станишићу боље, али не може у судницу

Здравствено стање оптуженог Јовице Станишића је боље, али и даље не може да учествује у поступку који се против њега води пред трибуналом у Хагу, оцењују лекари.

Бивши начелник Службе државне безбедности Србије Јовице Станишића здравствено се боље осећа, али и даље не може да учествује у поступку у судници уколико то подразумева седење дуже од 10 минута, наводи лекар притвора Хашког трибунала у извештају судијама.

У извештају Трибунала, притворски лекар Михаел Еикоф саопштио је да је Станишић рекао да се "мало боље осећа".

Према извештају, Станишића је недавно прегледао и неуролог који је установио да тешкоће притвореног са стојањем и ходањем немају неуролошки узрок.

Станишић је прошле недеље два пута одбио да разговара са психотерапеутом, напомиње доктор Еикоф.

Лекарски налази показали су и да "нема промена" у Станишићевом хроничном обољењу органа за варење, а да је "непромењено" и његово психичко стање, раније дијагностиковано као тежак облик депресије.

"На основу свега тога, морам да закључим да се опште Станишићево стање незнатно побољшало, али да он није у стању да учествује у поступку, ако мора да седи дуже од 10 минута", назначио је лекар Еикоф.

Станишић није присуствовао статусној конференцији одржаној 12. маја, а одбио је и да расправу прати преко видео везе из притвора у Схевенингену.

Трибунал је крајем априла прошле године покушао да започне суђење Станишићу и Симатовићу, али је тај процес недуго затим поништен зато што Станишић није био у стању да у судници присуствује претресу, а одбијао је и да поступак прати преко видео везе.

Одлуком апелационог већа, које је усвојило Станишићеву жалбу на почетак суђења у његовом одсуству, Станишић и Симатовић су, крајем прошлог јуна, пуштени на привремену слободу у Србији да би се Станишић лечио на београдској ВМА.

Средином априла ове године, новопостављено судско веће заказало је почетак новог суђења за 25. мај, оцењујући да Станишић може да учествује у поступку под прилагођеним условима.

Поштујући налог судија, Станишић и Симатовић вратили су се 4. маја у притвор у Схевенингену.

Станишић, бивши начелник Службе државне безбедности Србије, и његов некадашњи помоћник Симатовић оптужени су за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској и БиХ 1991-1995. године.

Станишића и Симатовића ухапсиле су власти Србије током операције Сабља, после убиства премијера Зорана Ђинђића, 12. марта 2003. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи