Oсуђен анархиста због паљења заставе САД

Због паљења заставе САД у центру Београда Ратибор Тривунац, представник Анархо-синдикалистичке иницијативе ухапшен и осуђен на 10 дана затвора. Тривунчев адвокат Никола Баровић рекао да "није уобичајено да неко на такав начин буде осуђен на затворску казну".

Представник организације Анархо-синдикалистичка иницијатива (АСИ) Ратибор Тривунац ухапшен је данас у Београду и одмах осуђен на 10 дана затвора због паљења америчке заставе у знак протеста због посете потпредседника САД Џозефа Бајдена.

Бранилац осуђеног Никола Баровић рекао је Бети да је Тривунац данас у 16.50 часова са групом анархиста на почетку Кнез Михаилове код Палате Албанија, спустио америчку заставу на плочник, запалио је, а затим објаснио да на тај начин изражава протест због доласка Бајдена у Србију.

Полиција је убрзо привела Тривунца и још неколико људи који су се ту затекли, међу којима и редитеља Желимира Жилника, који је са сниматељем снимао догађај.

Баровић је рекао да су Жилник и његов сниматељ касније пуштени.

Према његовим речима, Тривунцу је после саслушања градски судија за прекршаје Горан Милутиновић одмах изрекао казну затвора од 10 дана, почев од данас.

"Тривунац је осуђен због наводног ремећења јавног реда и мира. Никада раније није прекршајно одговарао", рекао је Баровић.

Баровић је судији пренео да Врховни суд САД у сличним ситуацијама није осуђивао људе за ремећење јавног реда и мира, јер се паљење заставе у САД сматра изражавањем мишљења.

"Није уобичајено ни у Србији да неко на такав начин буде осуђен на затворску казну. Дешавало се много случајева паљења застава, па нико није гоњен због тога", навео је Баровић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво