Ухапшен директор ШИК "Копаоник"

Ухапшен дирекотор ШИК "Копаоник", Славиша Ристић, због сумње да је у последњих пет година починио више кривичних дела. Ристић се терети да је сачинио неколико фиктивних уговора о преузимању дуга и прибавио противправну имовинску корист више од 18,2 милиона динара.

Припадници Полицијске управе у Прокупљу ухапсили су директора ШИК "Копаоник", а.д. "Куршумлија" Славишу Ристића (50), због сумње да је у последњих пет година починио више кривичних дела, саопштио је МУП Србије.

Осумњичени је био представник Конзорцијума правних и физичких лица која су и већински власник предузећа "ШИК "Копаоник", а осумњичен је за злоупотребу службеног положаја, фалсификовање службене исправе и угрожавање наплате пореза и пореске контроле.

Према саопштењу, Ристић је, после склапања уговора о куповини ШИК "Копаоник" са Агенцијом за приватизацију, преузео и обавезу извршења докапитализације овог предузећа.

Ристић се терети да је сачинио више фиктивних уговора о преузимању дуга, које је у рачуноводству предузећа лажно књижио као инвестициона улагања и на тај начин себи и лицима које заступа прибавио противправну имовинску корист више од 18,2 милиона динара.

Ристић је приликом докапитализације овог предузећа, унео и машине чија је вредност била процењена на 100.000 евра. Машине је накнадно продао за 6.500 евра, а средства остварена овом продајом присвојио и она су у књиговодству предузећа приказана као лична позајмица за ликвидност.

Осумњичени је средства предузећа продао упркос забрани отуђења имовине, коју је издала Пореска управа, чиме је онемогућио наплату у корист државног буџета од око 2.5 милиона динара.

Истом кривичном пријавом, али у редовном поступку, обухваћени су Звездан Чоловић из Куршумлије, финансијски директор ШИК "Копаоник" а.д. "Куршумлија", Драган Спасојевић из Куршумлије - директор предузећа "Копаоник лесонит" и Милутин Стевановић из Тополе - директор предузећа "Интерконт комерц" доо "Топола", као саизвршиоци у извршењу наведених кривичних дела.

Истражни судија Окружног суда у Прокупљу је осумњиченом Ристићу одредио притвор до 30 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи