Одбијен захтев Караџића

Хашки трибунал одбио је захтев за обуставу поступка против бившег председника Републике Српске Радована Караџића. Суђење Караџићу биће настављено у уторак, 13. априла, исказом првог сведока оптужбе.

Судије Хашког трибунала одбиле су захтев бившег председника Републике Српске Радована Караџића, који је пре два дана затражио обуставу суђења против њега.

Караџић је у уторак, у захтеву за прекид процеса, оценио да је неправедно што је тужилаштву дозвољено да користи око 1.500 исказа и делова сведочења из претходних судских процеса, који су се одвијали у Трибуналу, а да истовремено њему није дозвољено да унакрсно испита те сведоке.

Судије Хашког трибунала су у одлуци на четири стране, којом се одбија Караџићев захтев, навеле да ће бивши председник РС имати "довољно прилика" да изложи сопствене доказе да би оповргао тужилаштво, пренела је агенција АП.

Караџић је затражио обуставу суђења због угрожавања претпоставке невиности и неправедног вођења процеса. Подсетио је да правила Трибунала прописују да суђење може да буде прекинуто када наставак процеса прети да угрози основна права оптуженог.

Суђење Караџићу биће настављено 13. априла саслушавањем првог сведока, пошто је Жалбено веће Хашког трибунала претходно одбило његов захтев за одлагање до 17. јуна.

Караџић је тврдио да му треба више времена за припрему одбране и упознавање са обимним доказним материјалом тужилаштва.

Суђење Караџићу почело је крајем октобра прошле године, а настављено је после вишемесечне паузе почетком марта, када је Караџић одбацио све оптужбе тужилаштва, истакавши да Срби у БиХ нису желели рат и да је њихов циљ био очување Југославије.

Бивши председник РС је у две тачке оптужен за геноцид у Сребреници и још седам општина у БиХ, док се у преосталих девет тачака терети за прогон, истребљење, убиства, депортације и узимање међународних талаца током рата у БиХ, од 1992. до 1995. године.

Караџић је ухапшен у Београду 21. јула 2008. године, где је живео под именом Драган Дабић. Десет дана касније је изручен Хашком суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво