Рањен председник Исламске заједнице

Адем Зилкић оптужио главног муфтију Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића за синоћни напад на Мустафу Макића и замолио реис-ул-улему Исламске заједнице БиХ Мустафу Церића да одложи посету Санџаку. Нема ни мотива ни интерса за рањавање Макића, каже портпарол Мешихата Исламске заједнице у Србији, Сеад Шаћировић.

Председник Сабора Исламске заједнице Санџака Мустафа Макић рањен је  у ногу синоћ око 22 часа у Сјеници, када је непозната особа испалила више хитаца на возило у коме се налазио, саопштио је Ријасет Исламске заједнице Србије.

Челник Исламске заједнице Србије Адем Зилкић оптужио је реис-ул-улему Босне и Херцеговине Мустафу Церића и главног муфтију у Србији Муамера Зукорлића да су инспиратори и налогодавци напада на Макића.

"Ко је извршилац још не знамо, али знамо ко је налогодавац. То је муфтија Зукорлић. Одговорност Мустафе Церића је иста као и извршиоца и налогодавца", рекао је Зилкић нагласивши да је у питању директан атак на Исламску заједницу, уочи посете Мустафе Церића Санџаку.

Зилкић је рекао да би државни органи требало "максимално озбиљно" да схвате ситуацију.

"Више немам контролу над верницима тако да може доћи до међубошњачког сукоба који може да прерасте у нешто попут грађанског рата", рекао је Зилкић.

Рањени Мустафа Макић рекао је у изјави за Танјуг да је уверен да је налогодавац напада Зукорлић, који му, како је рекао, већ дуже време прети посредством својих телохранитеља.

"Када није успео да ме уплаши, покушао је да ме подмити. У моју кућу је долазио Хајро Тутић, председник Сабора Исламске заједнице у Србији, и нудио ми 50.000 евра, посао и стан у Новом Пазару или Београду, само да подржим Зукорлића", објаснио је Макић.

Према његовим речима, заједно са Тутићем посетио га је и пуковник у пензији Велибор Стевић.

Макић је рекао да се налазио у аутомобилу на путу ка кући када је синоћ, нешто после 22 сата, за сада, непозната особа пуцала, а метак је пробио лим аутомобила.

Председник Сабора Исламске заједнице Санџака Макић који је и председник Меџлиса (Одбора) Сјеница, најпре је збринут у сјеничком здравственом центру, а потом је превезен у пријепољску болницу. 

Потврдио је да се добро осећа додајући да се нада да није реч о тежој повреди, као и да није могао да види ко је пуцао у правцу његових кола.

Зилкић замолио Церића да одложи посету Санџаку

Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић упутио је писмо реис-ул-улеми Исламске заједнице БиХ Мустафи Церићу да не долази у посету Санџаку све док се не стекну минимални услови мира за његов долазак.

"Братски Вас молим да у интересу мира и добрих међумуслинаских односа промените одлуку о доласку у Санџак, а ми Вам још једном без обзира на све увреде и штету који сте нам нанели, нудимо руку сарадње", наводи се у писму.

Зилкић је у писму упитао Церића да ли свесно уноси немир и поделе у Санџак или је ипак у питању то што је дао бланко поверење Муамеру Зукорлићу који је својим понашајем и новчаним позајмицама на име Исламске заједнице ту институцију довео на руб уништења.

У писму Зилкић пита чеклника Исламске заједнице БиХ да ли је упознат са рањавањем Макића, које је узнемирило целокупну јавност, а поготово житеље Сјенице.

"У Санџаку се спремају општи немири због Вашег доласка", навео је Зилкић у писму. Зилкић је упитао Церића и да ли има преставу да ће наспрам њега бити хиљаде Бошњака који ће му исказати своје незадовољство, вређати га и псовати.

Безбедност скупа у Тутину под знаком питања 

Реис-ул-улема БиХ Мустафа Церић, од понедељка ће бити у тродневној посети санџачким општинама.

Реис Мустафа Церић ће прво посетити Тутин а зитим и Сјеницу, Нови Пазар, Нову Варош, Пријепоље и Прибој".

Према плану Церићевог боравка, у понедељак, 18. маја у 13.30 предвиђен је свечани дочек на главном тргу у Тутину.

Лидер Исламске заједнице Србије Зилкић упозорио да неће моћи да контролише вернике за време доласка реиса Мустафе Церића из Босне.

"Од државе тражим и да забрани скуп на отвореном у Тутину. Ко дозволи да се тај скуп одржи, сносиће одговорност за све што се деси", рекао је Зилкић.

Исламска заједница у Србији је део Ријасета у БиХ. Ривалска Исламска заједница Србије није део тог Ријасета, већ је изабрала свог реиса Адема Зилкића.

У покушајима да успоставе контролу над што више објеката и институција, припадници две исламске заједнице су се до сада више пута физички сукобљавали, а у тим инцидентима неколико особа је рањено ватреним оружјем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи