Нови лекарски тим за Шешеља

Суд у Хагу наложио да оптуженог Војислава Шешеља прегледају лекари специјалисти који нису из Холандије. Судије прецизирају да ти специјалисти морају бити "друге националности" од оних који су га раније прегледали.

Судско веће Хашког трибунала наложило је да оптуженог Војислава Шешеља прегледају лекари специјалисти који нису из Холандије.

Веће председавајућег Жан-Клода Антонетија дало је налог судском секретаријату да одреди два медицинска експерта - кардиолога и специјалисту за болести јетре - који ће прегледати Шешеља.

Судије у одлуци прецизирају да ти специјалисти морају бити "друге националности" од специјалиста који су Шешеља раније прегледали, а који су били Холанђани.

Трибунал је ове недеље објавио налазе тих холандских лекара који су установили да Шешељ нема озбиљних здравствених проблема, али да је гојазан и да има "масну јетру" и повишени крвни притисак.

Група специјалиста из Србије, на челу са Милованом Бојићем, затим је, на позив Шешељеве одбране, оценила да "површни" дијагностички поступак холандских лекара "угрожава" Шешељево "ионако нарушено" здравље.

Сам Шешељ је прошле недеље у судници поновио да су анализе његове крви показале лоше резултате у вези са радом јетре. Сугерисао је да холандски лекари само "желе да уштеде", зато што су у Холандији "медицинске услуге изузетно скупе".

Оптужени је, међутим, нагласио да га не интересују "бомбастичне дијагнозе" и да његово здравље није препрека за наставак суђења.

У извештају, поднетом 7. априла ове године, лекар из притвора Трибунала известио је судско веће да Шешељ пати од повишеног крвног притиска и да узима лекове који су му преписали притворски лекар Дајкман и кардиолог Ван Дајкман из хашке болнице Броново.

"Показатељи рада Шешељеве јетре су незнатно повећани од августа 2008... Ултразвук је показао да је јетра мало увећана, што је и очекивано у гојазних особа, а уочени су и мали чворићи (хаемангиома)...Те појаве, међутим, нису ни малигне, ни патолошке", пише у извештају лекара Михаела Екхофа.

Напомињући и да се редовно обављају и контроле рада Шешељевих бубрега, доктор Екхоф је закључио да код оптуженог нема назнака озбиљније болести.

Те налазе потврдило је и троје холандских специјалиста - гастроентеролог, интерниста и кардиолог - који су Шешеља прегледали 24, 28 и 29. априла, а извештај судском већу поднели 7. маја.

Претерана тежина, масна јетра и хипертензија

Дијагноза коју су специјалисти поставили гласи: "Претерана телесна тежина уз масну јетру и висок крвни притисак...Што значи да је висок крвни притисак у комбинацији за знатно повећаном тежином у овом тренутку болест коју ваља лечити".

Прецизирајући да је Шешељева телесна тежина порасла са 93 килограма у новембру прошле године на садашњих 133 килограма, холандски лекари су као терапију препоручили "промену животног стила, уз примену дијете и физичке активности".

У извештају се наводи и да је кардиолог спровео све потребне провере и тестове рада срца, укључујући и ултразвук, те да није пронађен никакв симптом обољења.

Шешељева одбрана је на налазе холандских лекара узвратила мишљењем више специјалиста из Србије, на челу с некадашњим министром здравства Милованом Бојићем, да се "оваквим површним и недовољним дијагностичким поступком озбиљно угрожава ионако већ нарушено здравље Војислава Шешеља".

Специјалисти из Београда су навели да су "зачуђени ниским нивоом дијагностичког поступка који примењују холандски лекари", с обзиром да "ненормални резултати лабораторијске анализе" крви указују на "могуће оштећење" Шешељеве јетре, а има се у виду да он узима "веома снажне лекове против повишеног притиска, астме и чира на желуцу".

Медицински вештаци одбране написали су и да им "није јасно" зашто Шешељ није подвргнут ЕКГ прегледу, ни "узлтразвучном прегледу срца".

"Апелујемо на судско веће да се овоме посвети дужна пажња, а од холандских колега да се држе етичких принципа наше професије, те да у случају Војислава Шешеља примене све тековине савремене медицине које им стоје на располагању, у циљу адекватне дијагнотике и лечења", закључили су српски лекари.

Суђење Шешељу, оптуженом за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-93. године, прекинуто је почетком марта, на захтев Тужилаштва, због претњи које су сведоцима наводно упућивали Шешељеви људи.

Судија Антонети, који се противио прекиду процеса, рекао је на прошлонедељној статусној конференцији да ће суђење бити настављено "чим буду испуњени услови", али није прецизирао који су то услови.

Против Шешеља је, у међувремену, Трибунал подигао и оптужницу због непоштовања суда, зато што је у једној од својих књига наводно обелоданио идентитет заштићених сведока.

Шешељ је у притвору Трибунала у Схевенингену од 24. фебруара 2003. године, када се добровољно предао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи