"Пинк пантер" пред судом

У Специјалном суду почео поновљен процес против криминалне групе која је оптужена за пљачку накита у Токију. Наставак суђења у септембру. Француска полиција лишила слободе још два члана банде "Пинк пантер".

у Специјалном суду у Београду данас је почело поновљено суђење члановима групе "Пинк пантер", оптуженим за пљачку накита велике вредности из златаре у Токију.

Суђење је почело читањем записника са препознавања окривљених, а процес је прекинут до септембра, када се очекује да стигну сведоци из Јапана.   

Групи се суди поново пошто је Врховни суд Србије 30. октобра 2008. године уважио жалбе тужилаштва, оптужених и њихових бранилаца и укинуо првостепену пресуду Специјалног суда изречену у октобру 2007. године.

Чланови криминалне групе осуђени су тада на укупно 16 година и осам месеци затвора.

Првостепени суд је утврдио да су оптужени Александар Радуловић и Ђорђије Рашовић криви јер су петог марта 2004. године у Токију, уз употребу силе, из златаре опљачкали дијамантску огрлицу, седам дијамантских прстенова и два пара дијамантских минђуша.

Радуловић је осуђен на седам година затвора, Рашовић на шест и по година затвора, а Снежана Панајотовић је осуђена за помагање у разбојништву на три године и два месеца затвора.

Проглашени су кривим и за фалсификовање пасоша, једног хрватског и два чешка, које су користили за пут у Токио и, после пљачке, у Париз.

Врховни суд је преиначио казне за фалсификовање исправе тако што је Радуловића и Рашовића осудио на затворске казне од по 10 месеци, а Снежану Панајотовић на затворску казну од пет месеци.

Радуловић је признао да је опљачкао златару, али да је то урадио по претходном договору са власником златаре који је намеравао да преваром наплати штету од осигуравајућег друштва и да је за то добио накнаду од 100.000 долара.

Осуђенима је првостепеном пресудом одузета имовинска корист коју су стекли, па су обавезани да на рачун буџета Србије плате 100.000 долара.

Против држављанке Велике Британије Дороти Фасоли Меј, која је према оптужници учествовала у пљачки, није вођен кривични поступак јер законима Велике Британије није дозвољено изручење њених држављана другим земљама.

Специјално тужилаштво је у жалби Врховном суду предложило да оптужени врате опљачкани накит или да солидарно исплате противвредност од 1,8 милијарди динара, као и да буду осуђени на строже казне.

Око 120 напада на луксузне радње у двадесетак земаља

Француска полиција ухапсила је ових дана у Паризу још двојицу чланова злогласне банде крадљиваца "Пинк пантер", Зорана Костића и Николу Ивановића, пореклом из бивше Југославије.

Ухапшени се сумњиче за оружане пљачке у више земаља, од којих је последња била прошле недеље у Швајцарском граду Лозани, где је из једне јувелирнице украден скупоцен накит.

Процењује се да су "Пинк пантери", од прве пљачке у Лондону, 2003. године, извели 120 напада на луксузне радње у двадесетак земаља.

Интерпол сматра да је у банди око 200 криминалаца од којих су многи из Србије, са војним искуством.

Иначе, крајем марта, кипарска полиција ухапсила је Рифата Хаџиахметовића из Црне Горе, за кога се сумња да је припадник исте криминалне групе.

Хаџиахметовић је ухапшен у тренутку када је са фалсификованим пасошем покушао да уђе на Кипар. Из Интерпола наводе да се сумња да је Хаџиахметовић умешан у пљачку на Тенерифима, у Шпанији.

Три минута за дијамант од 23 милиона фунти

Косовски Србин Небојша Денић, још један од "Пантера", осуђен је 31. марта у Великој Британији на казну од 15 година затвора због највеће пљачке драгуља у тој земљи. Денић је за само три минута у Лондону украо дијамант вредан 23 милиона фунти.

Вођа групе је Петар Радоњић из Никшића. Радоњић је у марту 2006. године ухапшен на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду, по потерници јапанске полиције.

У центру Париза 3. марта, у акцији француских полицајаца, због крађе накита вредног око 300.000 евра, ухапшена су два мушкарца такође југословенског порекла.

Један од њих је Мишко Јанковић, други човек већ чувене банде крадљиваца „Пинк пантер".

Јувелирница „Алан Мишел" опљачкана је крајем фебруара. Ухапшени двојац из „Пинк пантера" упао је у локал око 14 сати. Према речима очевидаца, били су маскирани качкетима и наочарима за сунце и под претњом пиштољима наредили запосленима да им дају сатове и накит. Побегли су са пленом вредним око 300.000 евра.

Полицајци су схватили да се ради о припадницима „Пинк пантера" и за мање од 24 сата, полиција је ухапсила Јанковића и његовог пријатеља.

Ухапшени Јанковић је према неким изворима "десна рука" Предрага Вујошевића, који је априла прошле године у Франкфурту осуђен на три и по године затвора. За њега полиција у Лондону верује да је „мозак" „Пинк пантера" и аутор пљачке јувелирнице „Граф" у британској престоници из које су 2002. године отете драгоцености вредне 35 милиона евра.

Чланови банде, Срби Небојша Денић и Милан Јоветић, тада су ухваћени и осуђени на 15, односно пет и по година затвора, али је „мозак" операције, извесни Марко, умакао. Скотланд јард верује да је управо Вујошевић мистериозни Марко, али за то није имао доказа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво