Боја ОВК новца

Тужилаштво за ратне злочине Србије поседује транскрипте телефонских разговора Фатмира Лимаја и њему блиских особа, у време док је прикупљао новац за одбрану пред Хашким трибуналом.

Српско Тужилаштво за ратне злочине, у истрази против Фатмира Лимаја, осумњиченог за ратне злочине над Србима на Косову и Метохији, користи и транскрипте његових пресретнутих разговора у време док је прикупљао новац за одбрану пред Хашким трибуналом.

Фатмир Лимај један је од команданата самозване ОВК сумњичи се за злочине над Србима у логорима у селу Клечка и другим локацијама на Косову и Метохији.

Садржај пресретнутих разговора значајан је за даљу истрагу о злочинима и трговини људским органима, каже портпарол тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић.

У пресретнутим разговорима Фатмира Лимаја с блиским особама може се закључити да су његови амерички адвокати које је предводио Карим Кан за његову одбрану тражили шест и по милона долара, али су после интервенције "утичајних политичара" прихватили цену од два милиона.

Из транскрипта се може закључити и да је у посредовању око цене значајну улогу имао бивши шеф УНМИК-а Михаел Штајнер, као и да је Љимај био незадовољан начином на који се прикупља новац за његову одбрану.

У једном тренутку, запретио је да ће, ако се новац не нађе, проговорити о томе ко је и шта радио током сукоба на Косову.

Фатмир Лимај: "Настави да радиш на припреми терена... Како те тамо примају. Почни да припремаш људе. Боље да им шаљем поруке преко тебе него преко медија. Почни од бизнисмена, дај им упутства како да се мобилишу".

Демир Лимај: "Можеш ли да кажеш том свом другу да ми пошаље факсом оно писмо које си ми онда дао... Знаш, онај ценовник производа".

Фатмир Лимај: "Даћу то Уљу, а он ће га донети теби, тај ценовник, знаш.. је ли то уреду".

У том разговору, Фатмир је сазнао да су отворени и банкарски рачуни за прикупљање новца у Немачкој, Швајцарској, Италији, Аустрији, Македонији и Албанији.

Хашки трибунал ослободио је Лимаја оптужнице за ратне злочине, коју је је против њега подигло тужилаштво тог међународног суда.

Да се не би кршило правило да се пред истим судом два пута суди за исто кривично дело, представници српског тужилаштва предочили су Хашком трибуналу доказе за друге Лимајеве злочине почетком априла им је одобрено да се против њега покрене кривични поступак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара