Суђење припадницима ЈСО за лажно сведочење

Настављено суђење тројици бивших припадника ЈСО, оптуженим за лажно сведочење и давање алибија Милораду Улемеку за убиство Ивана Стамболића и покушај атентата на Вука Драшковића.

Пред Петим општинским судом у Београду настављено је суђење тројици бивших припадника Јединице за специјалне операције, оптуженим за лажно сведочење и давање алибија свом команданту Милораду Улемеку.

Оптужени Дејан Ивковић, Ненад Ћебић и Вукашин Вукашиновић терете се да су Милораду Улемеку и припадницима ЈСО Ненаду Илићу, Ненаду Бујошевићу и Бранку Берчеку покушали да лажним сведочењем дају алиби на суђењу за убиство бившег председника Србије Ивана Стамболића и покушај убиства лидера СПО Вука Драшковића у Будви.

Заменик директора Војнобезбедносне агенције, генерал Живко Терзић, који је 2000. године, када је покушано убиство Драшковића, био заменик начелника безбедности у Ратној морнарици, није током сведочња могао да препозна Вукашиновића. Оптуженог није препознао ни тадашњи командант Ратне морнарице, адмирал у пензији Милан Зец.

Оптужени су на суђењу за убиство Стамболића тврдили су да су они били у Будви средином јуна 2000. године, а не Илић, Бујошевић и Берчек.

Њихов боравак није био повезан са убиством Драшковића, него са хапшењем бизнисмена Ненада Ђорђевића, који је тада боравио у Црној Гори, навели су оптужени.

Судско веће Специјалног суда одбацило је њихова сведочења, а Улемек, Берчек, Илић и Бујошевић осуђени су правоснажно на вишедеценијске казне затвора због убиства Стамболића и покушаја убиства Драшковића.

Милан Зец је на дашњем суђењу испричао да је, по наређењу тадашњег начелника Генералштаба Војске Југославије Небојше Павковића, добио наређење да прими човека из Државне безбедности.

"Тражио је униформе, папире, војне књижице... Мислио сам да долазе у контролу људи који су крстарили приморјем, а били су непожељни у Србији, говорило се и о доласку у посету Слободана Милошевића", рекао је Зец.

Сличан случај се, према Зечевим речима, догодио и 1995. године или 1996. године, када су људима из ДБ-а Србије такође дате војне исправе, униформе и возила ради превоза опреме намењене ДБ-у која је бродом стигла у Црну Гору.

Зец је рекао да је о ванредном лету хеликоптера којим су се припадници ДБ-а враћали у Србију био обавештен у току лета. Терзић је навео да му је Зец рекао да ће људи из ДБ-а извиђати на подручју између Будве и Цетиња, а да се службеник ДБ-а представио као Ђорђевић.

"То ми је било чудно, никада пре тога нити касније нисам имао сличан случај. О свему су били упознати и претпостављени у служби безбедности генерал Александар Васиљевић и Бранко Гајић, и они то сигурно имају у својим белжницама", рекао је Терзић.

Суђење ће бити настављено 14. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара