Нема услова за наставак суђења Шешељу

Суђење Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом наставиће се кад буду испуњени одређени услови, рекао председавајући судија Жан-Клод Антонети. Шешељ оценио да је суђење прекинуто противзаконито и назначио да му је главни циљ да процес буде настављен.

Чим буду испуњени одређени услови наставиће се суђење Војиславу Шешељу, оптуженом пред Хашким трибуналом за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-1993. године, рекао је председавајући судија Жан-Клод Антонети.

"Поступак ће бити настављен кад буду задовољени услови. То је све што могу да кажем", рекао је Антонети током јутрошње расправе о стању у поступку, не прецизирајући који су то услови и ко би требало да их испуни.

Оптужени Шешељ је оценио да је суђење прекинуто "противзаконито" и назначио да му је главни циљ да процес буде настављен.

"Питање је, међутим, можете ли ви процес уопште наставити. Ако ви не можете, нека дођу друге судије, па нека наставе или нека суђење почне поново. Сада нема изгледа да се процес ускоро настави, јер све стоји", рекао је Шешељ.

Одлуку о прекиду суђења, на захтев Тужилаштва, судско веће је, уз противљење председавајућег Антонетија, донело крајем фебруара, а последњи сведок оптужбе саслушан је почетком марта.

У том тренутку, тужиоцима је остало мање од шест сати за извођење доказа, а пошто је Шешељ  најавио да неће изводити доказе одбране, суђење се убрзано приближавало крају.

Тужиоци су прекид тражили тврдећи да су сведоци били изложени претњама Шешељевих људи и захтевајући да се у вези са тим спроведе одвојени поступак, пре него што се суђење настави исказима преосталих 11 сведока.

Шешељ се противи захтеву тужилаца да им буде одобрено додатно време за испитивање тих сведока, када се суђење настави.

"Тужилаштво сада тражи још 23,5 сата, а остало им је 5 сати и 15 минута за испитивање тих сведока. Ја се противим томе зато што су тужиоци и до сада своје време користили нерационално, изводећи много сведока које нису морали, и много оних који су говорили о догађајима ван оптужнице", рекао је Антонети.

Оптужени је подробно образложио зашто сматра да је непотребно саслушавање сваког од преосталих 11 сведока, назначивши, међутим, да се не против да они сведоче, али у оквиру пет сати преосталих Тужилаштву.

Судија Антонети је рекао да би расправно веће могло ускоро донети одлуку о захтеву тужилаца за додатно време.

Шешељ је током данашњег заседања поменуо и да су му у судском притвору дозвољени контакти са бившим председником Републике Српске Радованом Караџићем, оптуженим за геноцид током рата у БиХ.

"Караџић је 26. фебруара био на мојој прослави шесте годишњице у затвору", рекао је Шешељ, помињући и могућност да један другом буду сведоци одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи