Капетан Драган негира оптужбе

Драган Васиљковић негирао пред судом Новог Јужног Велса оптужбе за силовања, мучења и премлаћивања несрба деведесетих година прошлог века. Одлука о изручењу капетана Драгана Хрватској, после окончања спора који се води у Аустралији.

Драган Васиљковић познат као "капетан Драган" негирао је пред Вишим судом Новог Јужног Велса оптужбе да је одговоран за силовања, мучења и премлаћивања несрба током деведесетих година прошлог века док је био командант војне јединице "Книнџе" у Хрватској, јавили су аустралијски медији.

Једна муслиманка из Зворника, на суду наведена као "сведок А" посведочила је јуче да ју је Васиљковић, који се налази у притвору и чека одлуку о изручењу Хрватској, силовао пет-шест пута у хотелској соби у Зворнику.

Она тврди да је тамо била држана око три месеца током 1992. године. Васиљковић је то негирао, наводећи да је први пут види у животу.

Васиљковић је пред судом изјавио да му се "гаде оптужбе да је насилник који је силовао и који је одобравао тортуру над затвореницима".

Васиљковић је тужио компанију "Нејшнвајд њуз" због клевете, односно због чланка објављеног 2005. године у којем се каже да је био вођа паравојних формација које су чиниле злочине у Босни и Хрватској.

Адвокат "Нејшнвајд њуза" Том Блекбрн позвао се на текст једног енглеског новинара који је интервјуисао Васиљковића у Книну 1991. године.

"Када хрватска страна користи болнице и полицијске станице и села за своје утврђење, извините, ја морам да их побијем", пренета је тада као изјава "капетана Драгана".

То је јуче на суђењу Васиљковић негирао уз навођење да таква изјава не личи на њега.

"Да ли ја вама изгледам као такав идиот", рекао је Васиљковић и додао да је могуће да је нешто слично 1991. године рекао енглеском новинару.

Одлука о изручењу Хрватској после окончања спора

Прошле недеље, неколико хрватских ратних заробљеника оптужили су Васиљковића да су их стражари претукли у тврђави у Книну током рата и да је "капетан Драган" то гледао.

Пошто је објављен текст о Васиљковићу 2005. године, аустралијски министар правде затражио је покретање истраге о том случају, а федерална полиција контактирала је Хашки трибунал како би добила информације на основу којих би одлучила о даљим корацима против Васиљковића.

Хрватске власти су одмах реаговале са подизањем оптужнице против капетана Драгана и за њим расписале међународну потерницу.

Судија Вишег суда Новог Јужног Велса Меган Летам који води поступак ће, за четири недеље, колико би требало још да траје, донети одлуку о томе да ли је нарушен Васиљковићев углед са изнетим дезинформацијама у чланку "Острелијена" од 8. септембра 2005. године.

По окончању тог судског спора, аустралијски суд ће, у одвојеном процесу донети коначну одлуку о изручењу Васиљковића Хрватској.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво