Приведен Сретен Јоцић

Због сумње да је умешан у убиство власника хрватског недељника "Национал" Иве Пуканића, Сретен Јоцић, познат и под надимком Јоца Амстердам приведен у зграду СУП-а Београд ради саслушања. Хрватска није тражила изручење.

Српска полиција ухапсила је Сретена Јоцића због сумње да је умешан у убиство власника хрватског магазина "Национал" Иве Пуканића. Јоцић је у 20:50 часова приведен у зграду СУП-а у Београду.

Јоцић је приведен на информативни разговор коме ће присуствовати и његов адвокат Зденко Томановића.

Тек после информативног разовора полиција ће одлучити о евентуалном доношењу решења и задржавању од 48 сати, пошто, према речима Томановића, такво решење нити било који други позив Јоцићу данас није уручен, и ако то решење буде донето у том року Јоцић ће бити изведен пред истражног судију.

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да је у координисаној акцији МУП-а и Специјалног тужилаштва за организовани криминал ухапшен Сретен Јоцић, због наводне умешаности у убиство хрватског новинара и издавача Иве Пуканића.

Вељовић је, нешто касније, рекао и да Хрватска није тражила изручење Сретена Јоцића.

Шеф канцеларије главног команданта хрватске полиције Крунослав Боровец рекао је да је вест о хапшењу београдског криминалца Сретена Јоцића, Иве Пуканића била очекивана.

"Хапшење је резултат сарадње хрватске и српске полиције и логичан је след догађаја везан за сарадњу на пољу откривања починилаца и наручилаца убистава Иве Пуканића и Нике Фрањића", рекао је Боровец за Хрватску радио телевизију.

Јоцић је ухапшен у изнајмљеној кући у Толстојевој улици у београдском насељу Дедиње, која припада породици Слободана Милошевића.

Полиција је више сати вршила претрес куће у којој је био и ухапшени, након чега га је пребацила у београдски Секретаријат унутрашњих послова.

Јоцићу је око 15 часова уручен позив на саслушање, али не и решење о лишавању слободе ни решење о задржавању, рекао је Радио-телевизији Србије његов адвокат Зденко Томановић.

Пред Београдским Окружним судом Јоцићу се суди због подстрекавање на убиство Горана Марјановића званог "Гокси Бомбаш" у јулу 1995. године. У зависности од предлога Тужилаштва за одређивање притвора, Јоцић би, и поред јемства за одбрану са слободе од 300.000 евра који стоје у депозиту Окружног суда, поново могао да се нађе "иза решетака".

Сведок сарадник оптужио Јоцића

Хапшење је уследило након што је један од сведока сарадника у истрази која се води поводом убиства Пуканића, у исказу хрватској полицији оптужио Јоцића да је наручио ово убиство.

Хрватска је, тим поводом, најавила  да ће Јоцића "осумњичити или као наручиоца или као организатора убиства" и за њим расписати међународну потерницу.

У исказу тајног сведока датог загребачком Жупанијском суду, наводи се да је убиство Пуканића наручио и организовао Јоца Амстердам, који је за то ангажовао Слободана Ђуровића и Роберта Матанића, а у целу причу је био био уплетен и Миленко Кузмановић, који је пуштен након једномесечног притвора због недостатка доказа.

Матанић је, према тврдњама сведока, за Јоцу Амстердама одрађивао послове и по Бугарској, а осим Пуканића, требало је да убије и Новицу Петрача и његовог брата Хрвоја.

Пуканић је, са својим сарадником Ником Фрањићем, убијен 23. октобра 2008. године активирањем експлозива у мопеду постављеним код његових кола, испред седишта његовог листа "Национал" у центру Загреба.

У наредних неколико дана ухапшени су рођаци Роберт и Лука Матанић, Амир Мафалани, Слободан Ђуровић и Миленко Кузмановић, који је једини пуштен.

Полиције земаља региона трагају за Бојаном Гудурићем и Жељком Миловановићем, за којима су расписале и награду од по 100.000 куна (око 13.500 евра) по глави.

Роберт Матанић, који је признао да је индиректно учествовао у припреми атентата, у исказу полицији рекао је да је убиство власника "Национала" наручио неко од њему блиских људи у Загребу, али преко одређеног човека из Београда.

Биографија Сретена Јоцића

Сретен Јоцић, за кога медији наводе да је контраверзни бизнисмен пореклом из Мале Крсне, више деценија провео је ван Србије живећи, радећи, али и често боравећи по иностраним затворима, због сумњи да је трговао дрогом и да је наручилац бројних убистава.

У Холандији је боравио током 80-тих година прошлог века, док је у Бугарској, где је познат као "краљ кокаина", живео током 90- тих под заштитом тамошњих служби безбедности.

Од његовог повратка у Београд, Јоцић је у више наврата покушао да купи предузећа у процесу приватизације, што му није пошло за руком, па је, како медији претпостављају, одлучио да купује на туђа имена.

Интерполова потерница за њим је расписана 2001. године. Пошто није био доступан правосудним органима Србије, Јоцић је наредне године ухапшен у акцији бугарске полиције.

Изручен је Холандији, где је 19. марта 2004. године одслужио затворску казну на коју је раније био осуђен.

Због неколико истрага које су у међувремену покренуте против њега, у холандском затвору "Вухт" задржан је до марта 2006. године, када је изручен Србији и спроведен у Окружни затвор. Из притвора је изашао после два месеца уз положено јемство.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво