Возачу аутобуса одређен притвор

Возачу аутобуса из Пољске у којем је у удесу код Инђије погинуло шест особа, Анжеју Кемпи, одређен је једномесечни притвор.

Истражни судија Јелица Живковић рекла је да је возачу притвор одређен у суботу, 12. јула, на основу захтева за спровођење истраге који је суду поднело Општинско јавно тужилаштво у Инђији.

"Анжеј Кемпа осумњичен је због изазивања тешког дела против безбедности јавног саобраћаја. Он је саслушан и у наставку истраге изводиће се докази", рекла је судија Живковић, али није могла да износи остале детаље досадашњег тока истражног поступка.

Према њеним речима, поступак против возача аутобуса из Пољске води се у Општинском суду Инђији на основу места извршења кривичног дела.

"Никакав захтев за евентуално уступање предмета из Пољске нисмо до сада добили", рекла је судија Живковић и додала да због тога и не може да говори о могућности да се постпуак настави пред правосудним органима у Пољској.

У тешкој саобраћаној несрећи која се 11. јула догодила на Новом новосадском путу код Инђије погинуло је шест држављана Пољске, а велики број путника је повређен.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је приликом обиласка повређених путника да је рано говорити о узроку несреће, али да се може рећи да је "очигледно у питању субјективни фактор, односно грешка возача аутобуса".

Повређени пољаци враћају се у домовину

Преосталих 13 пољских туриста из групе повређених у трагичној саобраћајној несрећи требало би данас или сутра да напусте српске болнице и врате се у домовину, јављају пољски медији.

"Припреме за транспорт су у току. Пресудне ће бити препоруке српских лекара да ли ће одобрити превоз двојице дечака са одељења интензивне неге. У том случају, по све ће кренути у уторак посебан санитетски авион из Немачке", казала је портпарол регионалних власти Шлезије, одакле су пољски туристи, Марта Малик.

Већину неповређених и лакше повређених у несрећи када је, у петак, пољски аутобус слетео на Новосадском путу крај Инђије у јарак, њих 46, вратила је пољска влада специјалним летом у домовину у суботу ујутру.

У несрећи је погинуло шесторо путника а око четрдесет је теже или лакше повређено и одмах после несреће било збринуто у српским болницама.

Возача аутобуса којим су се туристи, махом рудари и њихове породице из рудника Жемовит на југу Пољске, враћали са летовања у Бугарској, чека у Србији суђење.

За изазивање саобраћајне несреће и тешко угрожавање безбедности саобраћаја прети му осам година затвора а тренутно је у притвору у Сремској Митровици.

"То је сломљен човек. Признаје да направио грешку", казао је пољском радију конзул Пољске у Београду Александер Хећко.

"Разговарао сам с њим кратко после несреће. Српска полиција није дозволила дуже. Сломљен је, признаје кривицу. Једва се држи", рекао је за данашњу "Жечпосполиту" други возач аутобуса, Зђислав Кухарчик.

Пољском листу Кухарчик је казао да возач није имао искуства са аутобусима на спрат и да је тај пут у Бугарску био за њега први за воланом таквог аутобуса.

"Он се тек учио, али увек мора да буде први пут. И ја сам први пут за волан аутобуса на спрат сео на једном путу у Шпанију, поред мене је седео искусан колега, тако се учи. Говорио сам му да се држи средине а њега је вукло на десно, да у планинама не вози брзо јер неће моћи
да закочи. Послушао ме је", рекао је Кухарчик.

По мишљењу Кухарчика, возач са већим искуством имао би у несрећи каква се десила крај Инђије ипак шансе да минимализује жртве и штету.

"Требало је да настави јарком право а не да скреће. Он је покушао да скрене лево и врати аутобус на пут и тако се преврнуо. Али, не чудим му се, покушавао је да спаси ствари", казао је Кухарчик. 

Повезане вести:

Стање повређених пољских држављана стабилно

Повређена деца ван животне опасности

Удес на Новосадском путу / Wypadek w pobliżu Nowego Sadu

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво