Досије "Жута кућа": Хашки трибунал уништио доказе

Хашки трибунал, без знања Дел Понтеове, уништио доказе из "жуте куће", тврди аутор истраживања о албанским логорима Мајкл Монтгомери. Логори се налазили око Призрена, у близини Јуника и на другим локацијама на Косову, затим у Тропоји, Кукешу, Бурелу и Драчу. Хаг без коментара.

Хашки трибунал је уништио медицинске доказе и материјал који су коришћени у "жутој кући, а бивша тужитељка Хашког трибунала Карла Дел Понте о томе није знала ништа, тврди аутор истраживања о албанским логорима Мајкл Монтгомери.

"Карла дел Понте није знала да је Трибунал уништио физичке доказе, који укључују искоришћене медицинске бочице и друге медицинске материјале. Одлука у уништавању доказа је донета на нижој инстанци од ње, и она није била консултована о томе. Да су је консултовали, она би одбила да одобри уништавање ових и других доказа", рекао је аутор истраживања о албанским логорима Мајкл Монтгомери "Балкан инсајту", позивајући се на разговор са Чаком Судетићем, коаутором књиге бивше шефице Хашког тужилаштва.

Портпарол Хашког тужилаштва Олга Кавран није желела да коментарише информације новинара Монтгомерија о уништавању доказа у случају "жута кућа".  

Уништени докази, како је навео продуцент документарца "Логори ОВК у Албанији и на Косову", коју је недавно емитовао Би-Би-Си, односе се на налазе истраге коју је 2003. године водио Перуанац Хуан Пабло Бајанбар.

Бајанбаров тим истражитеља је у Бурелу пронашао коришћени медицински материјал у канти за смеће, мрље од крви на поду дневне собе.

"Породица, која ту станује, је имала објашњења за ове ствари, али се времена догађаја нису поклапала. У време када је тим напустио кућу, они нису веровали да им је породица испричала целу причу. Али они нису знали шта је изостављено", рекао је Монтгомери, наводећи да су докази које је скупио УНМИК-ов тим послати Трибуналу у Хагу на анализу.

Чекало се да УН анализира доказе из куће и, по могућству, истражи нове трагове.

Бурел је помињан као место где су људи били одвођени и држани. Међународни Комитет Црвеног Крста испитивао грађане Косова држане у Бурелу, после рата. Из два поуздана извора стигла је информација о превожењу мањег броја затвореника до куће у близини Бурела и још неких локација, рекао је Монтгомери. 

"То је изгледало веома чудно пошто су ту доктори били присутни. Један од извора је рекао да је унутрашњост куће мирисала на болницу. Касније им је речено да су заробљеници, или њихови органи, транспортовани у иностранство због операција трансплантације. Они ништа од овога нису видели, али су чули и изгледа да се то слаже са оним што су видели у кући", рекао је британски новинар.

Монтгомери је, такође, упозорио да одвођење заробљеника преко границе није имало смисла, осим ако у питању није била нека врста финансијске или политичке користи. Истовремено, рекао је и да није упознат са много случајева, где су отети били замењени за откуп, посебно Срби.

Тајни затвори ОВК

Једна од главних оптужби у Монтгомеријевој причи је да је ОВК водила тајне затворе и логоре  за шта постоје јаки докази.

"ОВК, или њени елементи, су затварали и злостављали људе у својим базама и у привременим затворима, у приватним кућама. То се дешавало за време и после рата на локацијама око Призрена, у близини Јуника и на другим локацијама на Косову, затим у Тропоју, Кукешу, Бурелу и чак у Драчу", тврди Монтгомери.

Монтгомеријеви извори су почели да говоре о мрежи логора, кршењу људских права и продаји органа. У почетку су до њега долазиле приче о убиствима цивила на Косову, углавном Срба убијаних за време рата.

Са проналаском већег броја извора, стизало је све више информација о људима који су нестајали без трага. Тада је први пут чуо о тајном пребацивању људи у Албанију.

Сумњу је изазвала чињеница да су људи одвођени преко планина у Албанију, а забуну приче према којима је човеку који је транспортовао ове људе било наређено да не поступа лоше са заробљеницима.

Заробљенике су прегледали доктори по довођењу на различите локације у Албанији, рекао је Монтгомери.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара