Истрага о изради пасоша

Тужилаштво покренуло поступак о наводној крађи патента и фалсификовању српских биометријских пасоша. Ако се Тужилаштво не огласи и не расветли истину, посланичка група Г17 плус изаћи ће из Парламента и тражити смену свих јавних тужилаца, наводи Динкић.

Републичко јавно тужилаштво проверава да ли је било злоупотреба приликом израде биометријских пасоша, саопштио је портпарол Тужилаштва Томо Зорић.

Зорић је агенцији Бета рекао да Тужилаштво проверава да ли је било евентуалних злоупотреба приликом израде тих пасоша, наводећи да ће јавност бити обавештена ако се дође до података о незаконитостима.

Потпредседник Владе Србије Млађан Динкић рекао је новинарима да је на његову иницијативу Тужилаштво "покренуло поступак" о наводној крађи патента и фалсификовању српских биометријских пасоша.

"Рекао сам да, ако се тужилаштво у том случају не огласи и не расветли истину, ма каква она да је, посланичка група Г17 плус ће изаћи из парламента и тражити смену свих јавних тужилаца у Србији", казао је Динкић, који је и председник Г17 плус.

Динкић је рекао да је у четвртак, 9. априла, на седници Владе Србије, покренуо питање о наводима листа "Курир" о неправилностима у штампању образаца за пасоше, пошто је, како је навео, недопустиво да или медиј или функционер остане некажњен после таквих написа.

Динкић је рекао да "не зна ништа о тим пасошима", као и да очекује да ће истрага Тужилаштва бити "врло брза и ефикасна".

"Уколико је неко од министара кршио закон он би требало да иде у затвор, а уколико је неко лагао и окривљавао министре да су прекршили закон, а они то нису учинили, тај ко је проносио лажне вести мора да иде у затвор, односно да у складу са законом сноси последице", рекао је Динкић.

Дневни лист "Курир" 6. априла пренео je изјаву директора словеначке фирме "Мираж" Роберта Ротара о томе да су Народна банка Србије и немачка фирма "Милбаус" од његове фирме наводно украли патент и технологију за израду биометријских пасоша.

Тај лист је пренео и да у тој словеначкој фирми сумњају да је све то урађено уз подршку потпредседника Владе Србије Млађана Динкића.

Министарство културе: Пријава против  Јеринића

Министарство културе саопштило је да ће поднети прекршајну пријаву против одговорног уредника листа "Курир" Радета Јеринића јер је поједине државне функционере прогласио кривим пре судске пресуде и почетка вођења судског поступка.

"Према Закону о јавном информисању нико се у јавном гласилу не сме означити учиниоцем каквог кажњивог дела, односно огласити кривим или одговорним, пре правоснажне одлуке суда или другог надлежног органа", наводи се у саопштењу.

Лист "Курир" наводи да су неки чланови Владе и гувернер Народне банке Србије учинили кривично дело крађе, а да се по том питању не води ни кривични поступак, нити је доказана њихова наводна кривица, додаје се у саопштењу.

Министарство културе као ресорно министарство задужено за медије "апелује на јавног тужиоца, да у оквиру ингеренција пред надлежним судом покрене кривични поступак, како би се, коначно, утврдила истинитост навода" у том дневном листу.

Заменик премијера и министар полиције Ивица Дачић изјавио је прошлог четвртка да државни органи до сада нису добили ниједну примедбу грађана да су имали проблеме приликом путовања са новим биметријским пасошима.

Дачић је рекао да је већ издато 400.000 пасоша и најавио да ће се испитати сви наводи медија о томе да је било неправилности приликом израде нових путних исправа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво