Тужилаштво о "случају Егнер"

У припреми Споразум са одељењем за ратне злочине САД како би изручење нацистичког злочинца Петера Егнера Србији, било ближе и брже, рекао портпарол српског Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић.

Портпарол српског Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић најавио је да се спрема Споразум са одељењем за ратне злочине САД како би изручење нацистичког злочинца Петера Егнера Србији било ближе и брже.

Векарић је, после разговора тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића са представницима Јеврејске општине у Београду у вези са случајем Егнер, рекао да се спрема заједничка акција Тужилаштва и јеврејске заједнице у Београду, која ће "процесно задовољити права жртава", а преко јеврејских група оствариће се и комуникацију са америчким правосудним системом.

Председник Надзорног одбора Јеврејске општине у Београду Аврам Израел је састанак с Вукчевићем оценио изузетно добрим и указао да је јеврејска заједница током Другог светског рата десеткована, али да се залажу да злочинци буду изведени пред лице правде.

Израел је рекао да су понудили српском Тужилаштву за ратне злочине помоћ јеврејских заједница у Европи и САД око случаја Егнер", који се сумњичи за геноцид и ратни злочин почињен током Другог светског рата над цивилним становништвом, претежно Јеврејима у Србији.

После тог састанка, Векарић је рекао да је Немачка недавно донела закон о кажњавању негирања холокауста, а Србија која жели да уђе у ЕУ мора да поштује европске стандарде и наша је обавеза да поштујем жртве свих ратова и казнимо злочинце.

Осумњичен за учествовање у геноциду над Јеврејима у Србији

Тужилаштво за ратне злочине поднело је, крајем августа прошле године, захтев за спровођње истраге против Петера Егнера (87) због сумњи да је организовао и подстицао на геноцид, извршио геноцид и ратни злочин против цивилног становништва, претежно Јевреја у Србији.

Тужилаштво је предложило Већу за ратне злочине Окружног суда у Београду да Егнеру одреди притвор, а када се у САД заврши поступак за одузимање држављанства Егнеру, да се упути молба за његову екстрадицију Србији, наведено је у саопштењу.

У захтеву за спровођење истраге се наводи да се Егнер сумњичи да је, као припадник Четвртог одељења Гестапоа и СС унтершарфирер, учествовао у геноциду над Јеврејима у Србији.

Решењем о спровођењу истраге, које је донео истражни судија Већа за ратне злочине Окружног суда у Београду 26. септембра прошле године, Егнеру се на терет ставља извршење кривичних дела геноцид и ратни злочин против цивилног становништва на територији Београда, у периоду од априла 1941. године до октобра 1944. године, као подофицир СС-а.

Егнер се сумњичи и за геноцид, јер је, као припадник немачког Гестапоа, имао намеру да истреби једну националну групу - Јевреје у Београду.

Крајем 1941. године, како се сумња, учествовао је у одвођењу већег броја цивила у Јајинце где су стрељани, као и да је од краја 1941. до средине 1942. године, као стражар обезбеђивао одвођење група Јевреја у логор Старо сајмиште.

Егнер је рођен у Црвенки, у Војводини, а у САД је радио као угоститељски радник у хотелу "Олимпик" у Сијетлу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво