Досије "Жута кућа": Операциона сала у Бурелу

Српско тужилаштво за ратне злочине поседује доказе да је у Бурелу постојала операциона сала. Некадашњи команданти Ослободилачке војске Косова одбацили наводе о злочинима на Косову и северу Албаније. ХРВ: Узнемирујуће, али ни мало изненађујуће.

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да је у току истрага у вези са наводима да је у "жутој кући" на северу Албаније постојала операциона сала и да тек треба да буде утврђено шта се у њој заиста одвијало.

"Имамо доказе да је у жутој кући постојала операциона сала", рекао је Векарић за руску ТВ станицу "Раша тудеј" .

"У извештају УНМИК-а до којег смо дошли сопственим каналима наведено је да су истражитељи мисије УН у кући пронашли пар бочица пеницилина", рекао је Векарић. "Истрага је у току и покушавамо да утврдимо шта се тамо заиста дешавало."

Руска телевизија је јуче, у прилогу под називом "Кућа ужаса: Срби киднаповани због органа?", подсетила да истражитељи УН и српско Тужилаштво за ратне злочине сумњиче присталице Ослободилачке војске Косова за отмице Срба, којима су вађени органи и потом продавани на црном тржишту ради трансплантације.

Становници "жуте куће", као и њихови суседи, одбацили су наводе о вађењу органа српских заробљеника. У прилогу се, такође, подсећа да су међународни истражитељи желели да ископају нека тела с локалног гробља у том селу, али да су их мештани у томе спречили.

Сада тај случај разматра Савет Европе, а Еулекс је саопштио да планира да спроведе сопствену истрагу.

Косовски званичници одбацују тврдње о злочинима ОВК

Председник косовске скупштине и ратни портпарол главног штаба ОВК, Јакуп Краснићи демантовао је наводе о ратним злочинима албанских герилаца, наводећи да та формација, у то време, није имала могућности да организује тајне затворе.

"Не верујем да су у то време постојали такви затвори.... Верујем да је извештај Би-Би-Сија, у ствари, покушај извесних појединаца и држава да дискредитују нашу борбу", рекао је Краснићи. "Уколико Би-Би-си настави да овако извештава изгубиће подршку народа Косова".

Министарка правде Косова Некибе Кељменди, такође, је одбацила наводе о злочинима Ослободилачке војске Косова над цивилима.

"Случај Кукеша је исти покушај као и онај 'жуте куће', а циљ је да се скрене пажња и да се спречи признавање независности Косова", рекла је Некибе Кељменди, која је, претходно, одбацила захтев "Хјуман рајтс воча" за покретањем истраге о отмицама Срба и осталих неалбанаца на северу Албаније и наводима да су тамо убијани.

Би-Би-Си и "Балкан инсајт" су јуче објавили да је ОВК током и после сукоба на Косову 1999. године на северу Албаније и на Косову имала најмање осам логора за цивиле Србе, Роме и Албанце, у којима су људи убијани и мучени.

Логори су се, према изјавама сведока који су желели да остану анонимни, налазили у Бурелу, Кукешу и Тропоји у Албанији, али и селу Бабалоц на Косову.

Некибе Кељменди је предложила да Еулекс, који има ексклузивни мандат за то, почне истрагу и расветли то питање.

"Нека се зна шта се десило. Ако се нешто уистину десило онда сам сигурна да се ради о индивидуалном случају", рекла је косовска министарка.

Еулекс је већ почео истрагу око такозваног случаја "жута кућа", у Бурелу у Албанији и "убрзо ће одлучити" да ли ће отворити нови истражни процес.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи