Повређена деца ван животне опасности

Здравствено стање деце повређене у јучерашњој саобраћајној несрећи код Инђије стабилно је и они су ван животне опасности. Четири одрасле особе и даље су у веома тешком стању. Informacje na temat rannych krewni I przyjaciele podróznych mogą uzyskać w Centrum Klinicznym Wojewodiny pod numerem telefonu: +381 63-1154811.

Polska wersja 

Већина путника, њих 46, вратила се из Србије специјалним летом у Пољску.

Уз 13 теже повређених, којима српски лекари нису препоручили превоз у домовину, остали су њихови чланови породица, којима је помогла са смештајем Војска Србије и локалне власти у Војводини.

"Психички су били у таквом стању да нисам могао са њима да разговарам. Плашио сам се да питам како се осећају" казао је, по повратку у Катовице, војвода Шлезије Зигмунт Лукашчик, који је као представник регионалних власти и у име пољске владе пошао у Србију да обиђе повређене.

"Најтежи је за мене био разговор са породицама погинулих. Када сам морао да саопштим жени погинулог и његовој шестогодишњој ћерци да је тата погинуо, а да се оне враћају у домовину", казао је Лукашчик.

Уз повређене у Србији остало је и двоје психолога које је послала пољска влада.

Председник Пољске Лех Качињски захвалио је српским властима на помоћи.

Анализом ДНК идентификовано је свих шест погинулих, три мушкарца, једна жена и двоје деце.

Тела ће бити превезена у Пољску касније, а српска полиција због истраге задржала је обојицу возача и водича пољске туристичке групе.

Независна истрага узрока трагичне несреће покренута је и у Пољској.

За сада, на основу првих изјава сведока, вероватнија је верзија да је за удес крив возач који је у тренутку када је аутобус слетео у јарак поред пута гасио светло у аутобусу.

Водич групе Вјеслав Сватек казао је пољским медијима да се тај возач држао сувише десне стране.

"Од почетка је возио чудно. Изгледао је расејано", рекао је Сватек.

Породице и путници жале се, међутим, на техничко стање аутобуса који су означили као "обичну крнтију која прокишњава".

Аутопревозник је прво тврдио да је стар две године, да би касније полиција у Катовицама саопштила да је реч о 15 година старом аутобусу Неоплан, регистрованом у Пољској 1996. године.

Главна пољска инспекција друмског саобраћаја такође је саопштила да тај аутобус још није имао дозволу за међународна путовања.

"Аутобус је пријављен тек пошто се десила несрећа. Али то не мора да значи много, пошто превозници имају рок од 14 дана да аутобус за међународни превоз путника пријаве", казао је портпарол инспекције Алвин Гајадур, преносе пољски медији.

У пољском аутобусу, који се преврнуо код скретања за Инђију, било је 68 путника, који су се враћали са летовања из Варне у Бугарској.

Половина путника били су малолетници.

Повезане вести:

Удес на Новосадском путу / Wypadek w pobliżu Nowego Sadu

Wypadek w pobliżu Nowego Sadu

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи