Брамерц: Напредак у региону

Тужилаштва за ратне злочине у региону постигле напредак у сарадњи, али има области у којима је могуће унапредити сарадњу, оценили тужиоци држава Југоисточне Европе и главни хашки тужилац Серж Брамерц. Потписан Протокол о сарадњи. Србија не оклева у испуњавању обавеза према Хашком трибуналу, каже Владимир Вукчевић.

Тужилаштва за ратне злочине у региону постигле су напредак у сарадњи, али има још области у којима је могуће унапредити сарадњу, оценили су тужиоци држава Југоисточне Европе и главни хашки тужилац Серж Брамерц на заједничкој конференцији за новинаре.

Брамерц је истакао да је важно да се драгоцени материјали из истрага реализују пред локалним правосуђима, у складу са транзиционом стратегијом Хашког трибунала.

Тужилац за ратне злочине Босне и Херцеговине Милорад Барашин оценио је да и после 14 година од ратних сукоба, питање ратних злочина оптерећује односе у држави, али и региону.

Он је рекао да велики проблем у решавању питања ратних злочина представљају паралелне истраге.

Тужилац Хрватске за ратне злочине Младен Бајић рекао је да је добро што је успостављена двосмерна сарадња између регионалних тужилаштва и Хашког трибунала, али је неопходна боља размена информација и квалитеније гоњење оптужених за ратне злочине.

Црногорски тужилац за ратне злочине Ранка Чарапић рекла је да је циљ да се истраже сви злочини који су почињени на територији Црне Горе и да сви држављани Црне Горе који су оптужени да су извршили злочине буду изведени пред суд и да се тамо докаже киривца или невиност.

Протокол о сарадњи

Тужиоци пет земаља бивше Југославије и хашки тужилац Серж Брамерц потписали су протокол о сарадњи с циљем да се поспеши доступ базама података, уједине мерила утврђивања чињеница и утиче на делотворност у проналажењу свих криваца за ратне злочине на простору бивше Југославије.

Тужилаштво Хашког суда и тужиоци за ратне злочине Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Хрватске и Србије су ставили потписе на споразум о обуци младих тужилаца у Хашком трибуналу и постављању по једног тужиоца за везу из сваке од тих земаља у Хашком суду.

Пројекат средствима од 600.000 евра финансира Европска комисија а тужилац Брамерц је изјавио да то превасходно треба да допринесе хапшењу и последњих одбеглих оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића, и омогући да се отклоне правне препреке за суђења за ратне злочине пред националним судовима у земљама бивше Југославије, а што се односи нарочито на пренос судских поступака из једне у другу земљу региона, као и на изручења оптужених.

Тужиоци из четири земље бивше Југославије су оценили да је таква међусобна и сарадња с трибуналом у Хагу пресудно важна за то да сви кривци за ратне злочине појединачно одговоре правди.

Вукчевић: Србија испуњава обавезе према Трибуналу у Хагу

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да у државној политици Србије нема никаквих сумњи ни оклевања у погледу испуњења свих обавеза према Хашком трибуналу.

"Ојачана је колективна свест да имена још неосуђених ратних злочинаца стоје породицама жртава и српском друштву на путу ка правди, европским интеграцијама и очувању основних цивилизацијских вредности", оценио је Вукчевић.

Српски тужилац је додао да је суочавање са истином о ратним злочинима спор и мукотрпан процес који је потребна подршка владајуће елите и њене држава, односно, да преузимање одговорности и кажњавање одговорних постане аутентична државна политика.

Вукчевић је рекао да у земљама региона још много тога мора да се промени да би жртве добиле сатисфакцију какву заслужују и да тужиоци за ратне злочине у тим земљама морају доста да раде како би уклонили препреке ка кажњавању ратних злочина и саградили мостове помирења међу народима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво