Случај Ковачевић уступљен српском правосуђу

Тужилаштво у Њујорку уступило случај Миладина Ковачевића правосуђу Србије. Надлежни амерички тужилац Џералд Молен каже да се породица повређеног Брајана Штајнхауера сагласила са уступањем случаја српском тужилаштву. Држава Србија већ исплатила одштету од 900.000 долара, тврди Молен. Влада сутра скида ознаку тајности са целог случаја.

Државни тужилац америчког округа Брум Џералд Молен, који је подигао оптужницу против студента Миладина Ковачевића за физички напад, сагласио се да српско тужилаштво покрене поступак против Ковачевића.

Молен је одлучио и да српском тужилшатву предочи доказе против Ковачевића и да са њим сарађује у даљем процесу.

У телефонској изјави агенцији Бета, Молен је рекао да ће српском правосуђу помоћи и у случају који се води против бившег конзула и вицеконзула Србије за помагање Ковачевићу да напусти САД.

Упитан да ли то значи да је оптужница коју је он подигао против Ковачевића повучена, он је одговорио да договор који је постигао са српским тужилаштвом не утиче на оптужницу подигнуту у САД.

"Ако Ковачевић буде доступан америчким органима, он ће бити доведен у Округ Брум на суђење. Овај споразум не утиче на оптужбе против саоптужених", објаснио је Молен.

Образлажући одлуку, Молен је навео да је она резултат "дугих разговора са породицом Штајнхауер и представницима српске владе", као и консултација са представницима Стејт департмента и америчког Министарства правде.

"Разговарао сам са представницима породице Штајнхауер и она потпуно подржава ову одлуку", навео је Молен.

Прецизирао је да су пре неколико седмица српске власти почеле разговоре са представником породице Штајнхауер о могућности да Влада плати породици 900.000 долара јер су државни службеници имали улогу у помагању Ковачевићу да побегне из САД, а пошто породица Штајнхауер има велике финансијске трошкове за медицинску негу Брајана.

Молен је навео и да је био упитан да ли би плаћање те суме могло на њега да утиче да помогне српским тужиоцима, на шта је одговорио да би ако новац буде пребачен у САД, породици Штајнхауер, био вољан да се лично састане са српским тужиоцима, на заједнички договореној локацији, како би разговарали о њиховом захтеву.

Трансфер новца је, како је објаснио, обављен 12. марта, а 13. марта у Вашингтону су се он и помоћник државног тужиоца САД "који је био у Београду велики део времена док су трајали разговори" састали са надлежним српским окружним тужиоцем и његовим замеником.

Молен је навео да је био "импресиониран" њиховим квалификацијама и њиховом презентацијом и да је уверен да је најбољи начин да се Ковачевић приведе правди у разумном временском року да се пружи помоћ српским тужиоцима.

Влада Србије саопштила је да одлука Тужилаштва у Њујорку да случај Миладина Ковачевића уступи правосуђу Србије, показује да је успешно решен проблем који је озбиљно нарушио односе између наше земље и Сједињених Америчких Држава, с обзиром на то да важећи прописи не допуштају изручење држављана Србије страним земљама.

Влада скида ознаку тајности 

Очекује се да ће више детаља бити познато сутра, када би на седници Владе требало да буде донета одлука о скидању ознаке државна тајна са случаја Ковачевић.

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду поздравила је најаву Окружног тужиоца Области Брум, Џералда Молена, да ће пребацити доказе у Србију, како би били искоришћени у судском процесу против Миладина Ковачевића.

Амбасада у саопштењу истиче да САД настављају да чврсто инсистирају да Ковачевић, који је у јуну 2008. побегао из Њујорка, буде приведен правди.

Такође додаје се да ће Амбасада САД помоћи Молену и Министарству правде САД да у најкраћем року пребаце доказе властима у Србији, како би оне могу да спроведу енергичан судски поступак против Ковачевића.

Амбасада САД је поздравила спремност Владе Србије да породици Штајнхауер плати одштету, како би им помогла да се изборе са последицама бруталног напада на Брајана Штајнхауера, стоји у саопштењу.

Одлучност српске владе да преузме одговорност за дела свог званичника, због којих је суђење Ковачевићу у САД било онемогућено, веома је позитиван корак, каже се у саопштењу Амбасаде САД.

Историја "случаја Ковачевић" 

Ковачевића се у САД сумњичи за наношење тешких телесних повреда Брајану Штајнхауеру, 4. маја у Бостону, а српско тужилаштво терети га, поред тога, и због подстрекивања на злоупотребу службеног положаја и фалсификовање исправе, јер је на тај начин побегао из Америке у Србију.

Ковачевићева одбрана тврди да су "америчке власти јасно ставиле до знања да се кривични поступак Ковачевића због наношења тешких телесних повреда Штанхауеру не може водити у Србији, пошто се у њиховој земљи већ води поступак против њега".

Почетком октобра Министарство правде САД, путем међународне правне помоћи доставило је Републичком јавном тужилаштву Србије списе предмета у случаја Ковачевић, а представници САД инсистирали су да се Ковачевић врати у Америку, како би му се судило у тој земљи.

Други општински суд спроводи проширену истрагу против Ковачевића и бившег генералног конзула Србије у Њујорку Слободана Ненадовића, у односу на истрагу против бившег вицеконзула Игора Милошевића која је окончана крајем октобра.

Америчке власти сумњиче Ковачевића за кривично дело које се према њиховом закону зове "напад првог степена", и за које је предвиђена кажна од пет до 25 година затвора.

Такво кривично дело не постоји у српском Кривичном законику, али би се могло превести као "наношење тешких телесних повреда".

Српско тужилаштво покренуло је, по сопственој иницијативи, део поступка против Ковачевића који се односи на наношење тешких телесних повреда.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи