Оптужен Кнежевић

Специјално тужилаштво подигло оптужницу против криминалне групе градоначелника Зрењанина Горана Кнежевића, којом је укупно 22 људи оптужено за злоупотребе којима је општина Зрењанин оштећена за 150 милиона динара.

Специјално тужилаштво подигло је оптужницу против бившег градоначелника Зрењанина Горана Кнежевића и још 22 окривљена због кривичних дела злочиначко удруживање, злоупотреба службеног положаја, примање мита и давање мита.

Оптужницом се Кнежевићу као организатору и осталим оптуженима као члановима организоване криминалне групе ставља на терет да су у периоду од 2006. до 2008 године, као службена и одговорна лица у локалној самоуправи Зрењанина и јавним предузећима, злоупотребили службене положаје и причинили штету општини Зрењанин у износу од најмање 150 милиона динара.

То су урадили на положајима градоначелника, начелника одељења и директора јавних предузеће, тако што су на незаконит начин давали у закуп неизграђено грађевинско земљиште у Зрењанину чији је власник Република Србија, а корисник општина Зрењанин, наведено је у саопштењу специјалног тужилаштва.

Давање у закуп земљишта је вршено супротно одредбама Закона о планирању и изградњи без расписивања јавних тендера, непосредном погодбом са особама заинтересованим за закуп.

Истовремено, висина уговорене закупнине и трошкова на име уређења грађевинског земљишта утврђиване су супротно одлукама Скупштине општине и Града Зрењанина, у износима знатно нижим од прописаних, наведено је у саопштењу.

Поред тога, вршено је припајање неизграђеног градског грађевинског земљишта, кроз незакониту примену могућности исправке граница суседних катастарских парцела.

На тај начин су се, уместо уређења међних линија, давале у закуп на период од 99 година, комплетне катастарске парцеле у површини од неколико ари до половине хектара.

Оваквим располагањем градског грађевинског земљишта причињена је штета општини Зрењанин у износу од најмање 150 милиона динара, а за припаднике организоване криминалне групе и закупце прибављена имовинска корист.

У истом периоду, ова лица су организовала јавне тендере за доделу услуге обезбеђења појединих објеката на подручју града Зрењанина, на којима је као најповољнији понуђач посао добијала агенција "Гвозден", чији је власник окривљени Угљеша Гргур.

Тендери су били унапред договорени, а привид легалности обезбеђен је тако што је власник агенције "Гвозден" достављао још две понуде у име других агенција и предузећа, без њихове сагласности и овлашћења.

Новац добијен од Туристичке организације општине Зрењанин и општине Зрењанин "извлачен" је са рачуна агенције "Гвозден" на рачуне "фантомских предузећа", подизан у готовом и присвајан од стране чланова криминалне групе.

У оптужници је предложено да се према Кнежевићу продужи притвор, исто као и оптуженима Ивану Девићу, Гргуру и Милу Унчанину.

Кнежевић и његови сарадници ухапшени су 1. октобра прошле године, а истрага против њих проширивана је више пута.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи