Наставак хапшења (по)ратних профитера

Ухапшено шест лица, а међу њима и начелник неуропсихијатрије на ВMA. Ухапшени су осумњичени за давање и примање мита, злоупотребе службеног положаја у процесу решавања стамбених питања и надокнаде штете на основу лажно приказаних инвалиднина за време ратних дејстава на простору бивше СФРЈ, наводи се у саопштењу МУП-а.

Заједничком акцијом МУП-а Србије, Службе за борбу против организованог криминала и припадника Војно безбедносне агенције, у координацији са Специјалним тужилаштвом, ухапшено је шест чланова организоване криминалне групе Горана Мојовића, наводи се у саопштењу МУП-а.

Ухапшени су у протекле две године, по налогу Мојовића, извршили више кривичних дела злоупотребе службеног положаја, преваре и фалсификовање исправе у циљу стицања противправне имовинске користи, а на штету буџета Републике Србије.

Слободе су лишени: Мирослав Радовановић (57) начелник Неуропсихијатријске клинике на ВМА у Београду, Бранко Лошић (48), Србољуб Стојанац (43), сви службеници у Министарству одбране, и војни пензионери-Јово Ћевап, Владан Лаушевић и Ивко Лисица, сви из Београда.

Осумњичени Радовановић је, по Мојовића, сачињавао фалсификовану здравствену документацију на основу које су чланови групе остваривали различита права ( право на стан, инвалидске пензије).

Лошић, Стојанац, Ћевап, Лисица и Лаушевић су прикупљали податке о лицима - стамбеним интересентима, који су се односили на место службовања, стамбену угроженост и проналазили лица која су поднела захтеве за обештећење ван спора, које су потом достављали Мојовићу.

Осумњичени Мојовић је на основу тих података као и на основу фалсификоване документације, омогућавао лицима противправно прибављање станова из војностамбеног фонда, обезбеђивање спорова и наплате накнаде нематеријалне штете, од којих су наплаћивали по 30% од суме коју им је исплатило Министарство одбране на име накнаде штете.

Војни пензионер Горан Мојовић и још 15 лица ухапшени су 10. фебруара због злоупотреба у процесу доделе станова припадницима војске.

Полиција је раније саопштила да се процењује да је та група на такав начин оштетила буџет државе за износ од више стотина милионa динара, као и да су ухапшени након 11,5 месеци оперативног рада у сарадњи са ВБА и у координацији са Специјалним тужилаштвом за oрганизовани криминал.

Ово је још једна свеобухватна акција МУП-а Републике Србије и других државних органа усмерена на сузбијање корупције и других кривичних дела, наводи се у саоштењу.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво