Читај ми!

Завршница суђења за убиство Славка Ћурувије, одбрана тражи реконструкцију на 24. годишњицу

Апелациони суд у Београду отворио је претрес у поступку за убиство новинара Славка Ћурувије, чиме је почела финална фаза суђења четворици бивших припадника Државне безбедности, који су, до сада, два пута првостепено осуђени на укупно 100 година затвора за учешће у убиству Ћурувије. Одбрана окривљених тражила је реконструкцију догађаја на дан убиства. Суђење се наставља 8. марта.

У обе пресуде Апелациони суд је утврдио повреду кривичног поступка и одлучио да отвори претрес и донесе коначну одлуку. Претрес се одржава у згради Специјалног суда, из безбедносних разлога.

Одбрана окривљених на суђењу тражила је реконструкцију догађаја на дан убиства Славка Ћурувије. Адвокат Зора Добричанин Никодиновић предложила је већу Апелационог суда да се на дан и у време убиства Ћурувије, 11. априла уради реконструкција догађаја са оштећеном Бранком Прпом која је тада била са убијеним.

Прпа је поновила да не препознаје Мирослава Курака и Ратка Ромића као извршиоце убиства, додајући да је тада осетила ударац у главу, пала и онда је видела бледог мушкарца са црним очима како прилази и пуца Ћурувији у главу. 

Претрес је почео изношењем одбране окривљених који су, осим Курака коме се суди у бекству, поново  негирали извршење кривичног дела за које се терете и навели да стоје иза својих речи које су изнели на претходним суђењима.

Судија је одложила данашње суђење за 8. март, како би судско веће одлучило о предлозима одбране и тужилаштва. Претрес ће, како је предвиђено, трајати до 10. марта.

"Надам се да неће бити одуговлачење пресуде" 

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић каже да верује да се овим поновљеним претресом суђење приводи крају.

"После 24 године од убиства и осам година од почетка суђења, овај процес се ипак приводи крају и ово судско веће хоће да разјасни делове из пресуда које су донете. Јако пуно тога је доказано и мислим да ће се све разрешити током ове недеље. Надам се да неће бити одуговлачења приликом доношења пресуде", рекао је за РТС Матић.

Сматра да је доношење коначне пресуде веома важно због правде и истине.

"Ћурувија је током 1998. и 1999. године био сатанизован, а његови медији систематски уништавани. Важно је да се утврди истина, да породица добије мир а за државу је важно да покаже да је способна да осуде оне који су овакав злочин починили", истакао је Веран Матић.

Славко Ђурувија је убијен на Ускрс 1999. године.

 

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво