Читај ми!

Амонијачна вода процурила из цистерне у Панчеву, чекају се резултати мерења

У насељу Топола код Панчева синоћ је дошло до цурења амонијачне воде из ауто-цистерне. Опасности по грађане нема, а истрага је у току. Чекају се резултати мерења.

Oко 22.30 сати, у насељу Топола накратко је дошло до цурења амонијачне воде из ауто-цистерне.

Ватрогасци и полиција још дежурају на терену, вентил на цистерни је затворен, и нема никакве опасности за грађане. Полиција, међутим, не дозвољава приступ месту на ком је дошло до акцидента.

"Сектор МУП-а за ванредне ситуације у Панчеву обезбеђује локацију, прати њено санирање. Позвани су синоћ око 1.00 сат и изашли на терен инспектори за заштиту животне средине заједно са Покрајинским секретаријатом за заштиту животне средине", рекао је државни секретар у Министарству заштите животне средине Александар Дујановић.

Дујановић је рекао и да је Министарство упутило позив и Институту за рударство и металургију у Бору да изврши сва потребна мерења, а када локација буде обезбеђена и санирана, инспектор Министарства за заштиту жиовотне средине ће предузети све мере из своје надлежности.

Додао је да је Град Панчево ангажовао Завод за јавно здравље Панчево да обави сва потребна мерења, тако да се очекују и ти резултати.

"У питању је амонијачна вода, што је много блаже него амонијак, али за сада немамо информацију о томе колико је тога исцурело. Очекујемо званичне резултате Завода за јавно здравље Панчево", рекао је Дујановић.

Дујановић је додао како је цистерна била паркирана на паркингу компаније "Сага" и да је било планирано да настави пут до цементаре у Поповцу, која амонијачну воду користи у својој производњи.

Навео је да инспектори на терену утврђују одакле је кренуо транспорт, како је цистерна завршила на паркингу "Саге" у насељу Топола и где наставља даље, а подаци ће бити познати у току дана.

Нема теже повређених

У општој болници у Панчеву рекли су да се на преглед јавило двадесетак људи из ромског дела насеља Топола. После прегледа сви су пуштени кући јер нису имали знакове тровање, нити било какве друге здравствене тегобе. 

Како је раније јављено, једна особа пребачена је у Панчевачку болницу на терапију кисеоником.

Како је пренео панчевачки портал 013инфо, били су евакуисани мештани десетак околних кућа. Командант Ватрогасно-спасилачког батаљона Панчево Боро Мајкић рекао је да су се они око 3.30 вратили у своје домове, јер по свим мерењима није забележен амонијак у ваздуху.

Стевановић: Здравље грађана Панчева није угрожрено

Градоначелник Панчева Александар Стевановић поручио је да безбедност и здравље грађана Панчева није угрожена.

Истакао је да инцидент нема везе са пругом која се налази у непосредној близини, а ауто-цистерна је била паркирана поред индустријског колосека који није јавна пруга већ индустријски колосек који припада Азотари Панчево.

Стевановић је казао да је званичан податак из Опште болнице у Панчеву да је после акцидента синоћ на преглед примљено шесторо одраслих и шесторо деце и да сви имају лакшу клиничку слику.

Реч је о становницима насеља Топола."Ко може бити одговоран за то што се догодило процениће надлежне институције и сигуран сам да ће одговорни одговарати", рекао је Стевановић. 

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво