Хаг један од приоритета нове Владе

Министарка правде Снежана Маловић најавила је да ће нова проевропска влада Србије привести крају сарадњу са судом у Хагу. Са скупа о утицају Међународног трибунала на Србију, поручено је да је Србија на добром путу да се одреди према ратним злочинима, да их осуди и тако постави мерила на путу регионалног и националног помирења.

У првом обраћању као министарка правде, Снежана Маловић објаснила је да је изабрала баш тај скуп, јер жели да подржи институције које се дуго боре за правду, и да покаже да је један од приоритета нове Владе поштовање међународних обавеза Србије.

Министарка је рекла да ће са својим колегама инсистирати да се сви злочини једнако третирају и да нема мање вредних жртава и повлашћених злочинаца.

"Неке поруке које стижу из Трибунала забрињавају и те поруке нам говоре да је политика јача од правде за жртве" рекла је Маловићева.

"Нова, проевропска влада Србије и респектабилне институције које се баве темом ратних злочина, привеће крају сарадњу са Трибуналом у Хагу, рекла је министарка.

Маловићева је такође нагласила да је сардања са Хагом "неопходност и потреба, јер се преко злочина не може доћи до заштите основних људских и цивилазацијских вредности".

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, каже да хашки трибунал још увек није постигао задовољавајући резултат.

Вукчевић тврди да није лако давати суд о његовом раду после ослобађајућих пресуда Насеру Орићу и Рамушу Харадинају.

Ипак, Вукчевић сматра да је највећа вредност Трибунала то што су институције из региона почеле да процесуирају злочине.

"Србија ће извршити своје међународне обавезе и ухапсити преостале хашке бегунце. Не због Хага него због правде, као и због извињења жртвама на које нас обавезују морал и пресуда Међународног суда правде у Хагу" рекао је Вукчевић.

Као позитивне стране Хашког трибунала директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић издвојила је, поред осталог утврђивање контекста злочина и промену односа према жртвама.

Међутим, директор Веритаса Саво Штрбац, сматра да Хаг не уважава све жртве једнако, указујући на број оптужених и осуђених Срба којих је више од осталих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво