Настављено суђење Шешељу

Заштићени сведок на суђењу Војиславу Шешељу, пред Хашким трибуналом, изјавио да није било ниједног човека који је рекао људима из Хртковаца да се морају иселити из тог места. Сведок је додао да није било директних већ индиректних претњи.

Пред Хашким трибуналом, данас је заштићени сведок на суђењу лидеру радикала Војиславу Шешељу изјавио да "није било директне претње" за исељавање становника из села Хртковци, али је додао, да је било "индиректних претњи" и да је чуо да се његово име налази на списку који је кружио местом.

Сведок, чији је лице током сведочења било затамљено, а глас измењен, рекао је, говорећи о периоду 1992. године, да "није било ниједног човека који је рекао" људима из Хртковаца да се морају иселити из тог места.

"Није било директне претње да се морамо иселити. Није било ниједног човека који нам је то рекао, али је било индиректних претњи, а чуо сам и да је моје име на списку", казао је сведок.

Сведок се, како је током суђења рекао судија, 1992. године иселио из Хртковаца, у коме су му преци живели дуже од три века.

Судија је прочитао сведокову изјаву из истраге, у којој је он рекао да је "сматрао озбиљним Шешељеве речи, с обзиром да је знао шта се догодило у Вуковару", запитавши га шта је тиме желео да каже.

"Чули смо за догађаје на Овчари о масовном стрељању заробљених људи и за ликвидације у Бијељни, па сам, можда, могао сматрати да су то озбиљна упозорења која се не могу игнорисати и да их треба схватити доста озбиљно, али нисам мислио да нама прети нека ликвидација", додао је заштићени сведок.

Говорећи о тадашњој политичкој ситуацији, сведок је рекао да се Шешељеве изјаве нису разликовале од изјава осталих политичара, сем што су их они износили на "умивенији начин".

Шешељу се пред судом у Хагу суди за протеривање и злочине над несрпским становништвом у Хрватској, БиХ и Војводини, од 1991. до 1993, између осталог и за протеривање хрватских цивила из војвођанског села Хртковци 1992. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи