Тужилац: Лукићи спалили 140 људи

Суђење босанским Србима Милану и Средоју Лукићу почело је пред хашким Трибуналом уводном речју тужиоца који је најавио да ће доказати да су Лукићи починили "стотине злочина" с "окрутношћу без преседана" над Муслиманима у Вишеграду и околини 1992-94.

Лукићи су оптужени за вишеструка убиства, прогон, истребљење, нехумана дела и окрутно поступање према муслиманским цивилима у Вишеграду и околини 1992-94. У 12 тачака на терет им се стављају злочини против човечности, а у девет кршење закона и обичаја рата.

Тужилац Грум казао је да су руке оптужених Лукића "крваве", јер су са другим припадницима паравојне формације зване "Бели орлови", "Четнички осветници" или "Обреновачка група", били виновници најтежих злодела током сукоба у бившој Југославији.

Лукићи су, према тужиоцу, са својом паравојском у пролеће и лето 1992. у Вишеграду спровели "једну од најбруталнијих кампања етничког чишћења", а до октобра 1994. "починили су стотине злочина над Муслиманима".

Грум је назначио да су ти злочини били део ширег злочиначког подухвата чији је циљ био уклањање Муслимана са великих територија БиХ које би биле укључене у нову српску државу.

"Више од 13.000 Муслимана присилно је уклоњено или убијено у Вишеграду у пролеће и лето 1992", прецизирао је Грум.

Он је подвукао да је претходно ЈНА помогла локалним Србима да преузму контролу над градом и започну протеривање Муслимана.

Као пример злочина за које су одговорни Лукићи, заступник оптужбе је, позивајући се на "веродостојне и поуздане исказе сведока", издвојио окрутно убиство 140 муслиманских жена и деце који су "живи спаљени" 14. и 27. јуна 1992. у две куће у Пионирској улици и насељу Бикавац у Вишеграду.

"Веродостојни докази ће показати да су Милан и Средоје Лукић, са другима из њихове групе, 14. јуна 1992, затворили у једну кућу у Пионирској улици, око 70 муслиманских жена и деце, избеглих из оближњег села Коритник, а затим их живе спалили", назначио је тужилац Грум.

Све који су покушали да побегну кроз прозоре, убијали су хицима из аутоматског оружја.

"Приближно 66 невиних људи нестало је тог дана у ватри...Најстарија жртва имала је 75 година, а најмлађа није дочекала свој трећи дан...Та беба, стара два дана, била је једна од 51 жртве које су биле из породице Курспахић", казао је тужилац, напомињући да су две жене, од којих је једну ранио Милан Лукић, и њихова два сина преживели тако што су искочили кроз прозор.

Исто злодело, које је тужилац Грум назвао "холокаустом", Лукићи су, по његовим речима, поновили две недеље касније, 27. јуна 1992, спаливши око 70 муслиманских цивила у једној кући у вишеградском насељу Бикавац.

Пошто је детаљно описао како је једна жена преживела тако што је искочила из запаљене куће и била принуђена да испусти руку своје деветогодишње сестре и остави је у пламену, тужилац је најавио да ће она "доћи и испричати вама и свету како је то бити жив спаљен".

"Она ће погледати Милана Лукића, кога је знала целог свог живота, и рећи да је он то учинио", рекао је Грум.

У уводној речи, заступник оптужбе описао је и више убистава муслиманских мушкараца које је Милан Лукић починио на обали Дрине у Вишеграду и околини, као и злостављање притворених на више локација у граду.

Милан Лукић је ухапшен у августу 2005. године у Аргентини, а Средоје Лукић се Трибуналу добровољно предао 14 септембра исте године.

У првом појављивању пред судијом, обојица су изјавила да нису криви.

Повезане вести:

"Суђење Милану и Средоју Лукићу"

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво