Суђење лекарима клинике "Децедра"

Почело суђење докторима приватне клинике "Децедра"због несавесног лечења Јелице Радовић која је умрла од сепсе после операције чукљева у тој клиници. Првооптужени Славко Томић рекао да је оптужница нетачна и непрецизна, а цео поступак диригован из Министарства здравља.

Саслушањем првооптуженог хирурга-ортопеда Славка Томића, у Трећем општинском суду у Београду почело је суђење лекарима приватне клинике "Децедра" због смрти 19-годишње Јелице Радовић, која је умрла после операције чукљева у тој клиници.

Осим Томића, за несавесно лечење оптужени су анестезиолози Миодраг Стојановић и Оливера Јеремић, док се власница клинике Светлана Сремчевић терети за несавестан рад у служби.

Са данашњег главног претреса удаљен је оптужени Стојановић, чији бранилац Милан Вујин није дошао на суђење.

Првооптужени Славко Томић, који се сам брани, рекао је да је оптужница нетачна и непрецизна, а цео поступак диригован из Министарства здравља.

Томић је негирао наводе оптужнице према којима је Јелица Радовић преминула од сепсе.

"У оптужници се користе неприцизни медицински термини и радње. Оптужница је диригована из Министартва здравља, односно од министра Томице Милосављевића" рекао је Томић.

Узрок смрти пацијеткиње је, према његовим речима, отказивање свих органа узроковано стањем шока после дуготрајног ниског притиска.

"Јелица Радовић је пре опарације имала притисак 100/60 и није смела да прими леђну анестезију", навео је Томић и додао да пре операције није знао за стање притиска пацијенткиње.

Према његовим речима, велики пропуст је што ни у "Децедри" ни у Ургентном центру нису урађени хемокултура и антибиограм, "што је обавеза када се сумња на сепсу".

Томић је нагласио и да су лекари у Ургентном центру констатовали сепсу без анализа.

Током суђења биће саслушано око 15 сведока, међу којима су и вештаци Медицинског факултета из Новог Сада. Сведочиће и мајка преминуле девојке Дијана Радовић.

"Надам се да ће процес постићи да сви схвате да нико није изнад закона, и да се оваква трагедија која се догодила нашој породици никоме не понови", рекла је Дијана Радовић.

Деветнаестогодишњој Јелици Радовић су 5. септембра 2006. године оперисани чукљеви у приватној клиници "Децедра".

Родитељи несрећне девојке су сутрадан приметили да јој је лоше. У Ургентни центар, где је утврђено да има сепсу, пребачена је пет дана после операције, 8. септембра, а умрла је следећег дана.

Наставак суђења на којем ће исказе дати остали оптужени, заказан је за 23. и 24. април. За несавесно лечење предвиђена је казна до 8 година затвора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи