Трибунал поздравио резолуцију ЕП о продужетку мандата

Хашки трибунал поздравио предлог Европског парламента да Савет безбедности УН продужи мандат тог суда до 2012. године да би били окончани процеси свим оптуженим за ратне злочине у бившој Југославији.

Хашки трибунал поздравио је одлуку Европског парламента да затражи од Европске уније да у Уједињеним нацијама покрене поступак за продужење мандата том суду, и позвао све земље да испуне обавезе и омогуће да се двојица преосталих бегунаца ухапсе и изруче без даљег одлагања.

"Трибунал је захвалан на признању за свој значајан допринос у развоју међународног права, процеса помирења на западном Балкану и напорима на изградњи владавине права у региону", каже се у саопштењу суда у Хагу.

Трибунал је указао да то што су Ратко Младић и Горан Хаџић и даље на слободи не спречава тај суд да заврши рад према планираном року и умањује кредибилитет међународне правде.

Суд у Хагу је позвао све земље да испуне своје обавезе и омогуће да се двојица преосталих хашких бегунаца ухапсе и изруче без даљег одлагања.

У саопштењу се подсећа да је Трибунал, од оснивања 1993. године, подигао оптужнице против 161 особе, а да су поступци против 116 оптужених окончани.

У току су поступци против 40 оптужених, а пет случајева је у претпретресној фази.

"У последњој фази свог рада, Трибунал ради пуним капацитетом како би довео до краја преостале процесе у складу са роковима која су поставиле судска већа", наводи се у саопштењу.

Трибунал остаје посвећен ефикасном завршетку свог рада у складу са највишим међународним стандардима и постављеним датумима према којима ће сви поступци бити завршени у 2010. години, а жалбени поступци до 2012. године, каже се у саопштењу.

Европски парламент одлучио је да затражи од Европске уније да у Уједињеним нацијама покрене поступак да Хашком трибуналу, коме мандат истиче крајем 2010, рад буде продужен најмање за две године.

У резолуцији ЕП се истиче да је од кључне важности да не остану некажњени злочини против човечности, као и да се у том циљу обезбеди пуна сарадња власти у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво