УНMИК крио трговину органима

Истрага о трговини људским органима ,за коју је јавност сазнала из књиге главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте, била је осудјена на пропаст док ју је водио УНМИК, тврде "Вечерње новости".

"Вечерње новости" тврде да су у трговину органима били умешани и званичници те УНМИК-а, пре свих Хосе Пабло Барајбар, који је био шеф канцеларије за нестале особе и судску медицину

Дневник наводи да је Барајбар, који се тренутно налази у Аргентини, био упознат с оним што се догадјало у Албанији, али да је стопирао истрагу.

"Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте је 2003. године затражила од Унмика да покрене истрагу о трговини органима," рекао је београдском дневнику некадашњи припадник мисије УН, који је желео да остане анониман.

"У УНМИК-у је тада било шест, седам јединица које су се бавиле истраживањем разних врста криминала, а Трибунал је имао више од 50 својих истражитеља на Косову, тако да је имао ко да спроводи истрагу. Проблем се, каже неименовани саговорник, јавио већ на самом почетку.

Пошто Хашки трибунал није имао никакве ингеренције на територији Албаније, већ само на простору бивше Југославије, није могао тек тако да спроведе истрагу у тој држави. Зато је захтев за спроводјење истраге послат централној истражној јединици УНМИК-а, чији припадници су, заједно са хашким истражитељима и албанским тужиоцем, обишли "жуту кућу", на северу Албаније у којој су, према неким изворима, Србима отетим на Косову "вадјени органи и са аеродрома у Тирани транспортовани у Европу."

Тамо су нашли рукавице, хируршке инструменте, вреће, флаше од инфузије, трагове крви - све што је више него јасно указивало да се у кући догадјало нешто веома озбиљно", преноси лист његове речи.

"Потпуно је невероватно због чега истражитељи, када су већ пронашли све то, нису узели и отиске прстију - наглашава саговорник листа - Па, на основу њих би се идентификовали сви они који су били у тој кући", пренеле су "Новости".

На питање како је Трибунал уопште сазнао за евентуалну трговину људским органима, некадашњи припадник УНМИК-а рекао је да су извор била четворица Албанаца која су била укључена у целу операцију.

Осим тога, они су и одвели тим хашких и Унмикових истражитеља до "жуте куће" и чак им показали места где су закопавани остаци људских тела који нису могли да се искористе за трговину.

"Али, до ископавања тих јама никада није дошло! То јасно показује да је неко веома моћан, имао јак интерес да се за ове злочине никада не сазна", каже тај саговорник.

Идентитет тих особа истрага још није утврдјен.

Ипак, данас су све очи упрте у Хосе Пабла Барајбара, тадашњег шефа канцеларије за судску медицину и нестале особе. Он, додуше, није био у Албанији са истражитељима, али је, због положаја на којем се налазио, и после сазнања да су познате локације на којима су закопавани остаци тела, морао да наложи ископавања и ексхумације, наводи лист.

"Барајбар није урадио ништа од свега тога. Чак су хашки и Унмикови истражитељи пошто су се вратили из Албаније, тврдили да нису могли да установе да ли је крв на коју су наишли, била људска или можда животињска. То је просто немогуће, јер постоје спрејеви помоћу којих ми одмах и на лицу места утврдјујемо да ли је крв људска", рекао је тај извор.

Истрага о трговини људским органима завршила се када су се истражитељи вратили на Косово.

И поред свих материјалних доказа који су пронадјени, ниједан корак даље није предузет, па ни да се утврди да ли је крв која је пронадјена у кући и на доказима животињска или људска. Али, истражитељи су о посети Албанији написали форензички извештај, упркос томе што у тиму који је тамо био није било ни једног јединог форензичара, преносе "Новости" додајући да за оно што се пронашло у Албанији, нико није сазнао.

На основу свих расположивих информација, готово са стопостотном сигурношћу може да се каже да је операција трговине људским органима на Косову била јако добро организована и тешко да је могла да се одвија без знања и учешћа УНМИК-а, наводе "Новости".

Лист подсећа да су прве кривичне пријаве против Барајбара поднели косовски Албанци, чланови удружења "Нада" из Суве Реке.

Наиме, мушки чланови породица су детаљно проверавали вреће у којима су се налазили остаци тела, а које им је УНМИК предавао. Убрзо су почели да се жале како су вреће исувише лаке и како недостају делови тела.

Лист подсећа да се главни истражитељ тужилаштва Хашког трибунала Патрик Лопез Перез састао у уторак у Београду са министром правде Снежаном Маловић и тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем.

Перез је обећао нашим званичницима сву помоћ у истрази о трговини људским органима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи