Интерпол тражи Ковачевића

Интерпол је на свом сајту објавио црвену потерницу за Миладином Ковачевићем, што значи да су све чланице те организације обавезне да га ухапсе и испоруче САД. Наши званичници сматрају да би тренутна ситуација могла да наруши билатералне односе две земље, а Ковачевићев адвокат да нема правног основа за испоручење и да је цео случај исполитизован.

На сајту Интерпола наведен је и физички опис осумњиченог и податак да говори српски, босански, хрватски и енглески језик.

На потерници се наводи да се Ковачевић тражи због кривичног дела против живота и здравља.

У Министарству спољних послова рекли су да ће покушати да реше тај проблем са америчким властима.

"Овај случај никако не помаже, овај случај је нанео један ударац односима Београда и Вашингтона. Што се тиче Министарства спољних послова, оно је предузело све адекватне мере на санирању ове ситуације. Хитно су повучени у Београд конзули, дипломате који су били умешани у овај случај. У контактима са америчком страном ми смо рекли да ћемо сарађивати у оквиру међународних закона и закона и Устава ове земље, на првом месту закона и Устава ове земље, али и међународних норми понашања", рекао је министар спољних послова Вук Јеремић.

У међувремену, амерички сенатор Шумер запретио је да притисак из америчког конгреса, да се Ковачевић што пре испоручи Америци, неће престати.

Нагласио је да Ковачевић мора да се врати и да, иако нема споразума о изручењу, "мора да се нађе начин за то".

Српски закони и "црвена потерница"

Ковачевић је заштићен правним суверенитетом своје земље и он, на основу Интерполове потернице, не може да буде ухапшен на територији Србије, оценили су правници.

Ту га штити законик о кривичном поступку, који забрањује изручење српског држављанина страној држави. Изузетак су једино ратни злочинци.

Правници кажу да је тешко очекивати да се Ковачевић добровољно преда.

"Друга могућност је да се он овде пред судом појави и да му наш суд суди, али услов за то је да америчке власти одлуче да уступе предмет нашој држави, нашим правосудним органима. То је поступак који се у оквиру међународне кривично-правне помоћи може извести. Е, сад, да ли ће то урадити, зависи од процене америчких надлежних органа. Америчка страна ово доживљава као бег од правде, од њихових правосудних органа. Никакво уверавање које би са ове стране било пружено не би их разуверило да наши судови могу да воде један непристрасни поступак", оценио је Горан Илић, професор Правног факултета у Београду.

Веселин Церовић,  адвокат Миладина Ковачевића, рекао је да је изненађен због расписивања црвене потернице због кривичног дела за које је, "по нашем српском закону, ради евентуалног расправљања о кривичној одговорности Ковачевића, надлежан је општински суд".

"За ово кривично дело није пракса да се расписује црвена потерница од стране страних суверенитета,  али пошто је случај до те мере исполитизован онда се ово и очекивало", рекао је Церовић.

Миладин Ковачевић ухапшен је почетком маја, уз оптужбу да је у једном бару претукао свог колегу Брајана Штајнхауера.

После месец дана проведених у затвору, родитељи су платили кауцију од 100.000 долара и он је пуштен да се брани са слободе.

Трећи дан по изласку из затвора, Ковачевић је напустио САД.

Повезане вести:

Расписана "црвена потерница" за Миладином Ковачевићем

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво