Векарић: Хамад није понудио нове доказе

Бивши официр терористичке мреже Ал-Каида Али Ахмед Али Хамад до сада није доставио нове доказе о злочинима над Србима у Босни на основу којих је тражио политички азил у Србији, каже портпарол српског Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић.

Портпарол српског Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да бивши официр терористичке мреже Ал-Каида Али Хамад до сада није доставио нове доказе о злочинима над Србима у Босни на основу којих је тражио политички азил у Србији.

"Немамо нове доказе, осим књиге и имена починилаца злочина који нам нису доступни", рекао је Векарић агенцији Бета. 

"Хамад није доставио касету о којој је говорио и Србија без нових доказа нама користи од његовог азила, а само би могла да има безбедносне проблеме", рекао је Векарић.

Али Хамад се од 31. децембра 2008. године налази у Имиграционом прихватном центру у Сарајеву, под надзором Службе за послове са странцима БиХ, јер је након одслужене затворске казне од 12 година и девет месеци добио решење о прогону из БиХ.

У међувремену, Али Хамад се обратио Србији у вези са сазнањима о злочинима који су муџахедини починили над Србима у Босни, због чега га је саслушао конзул Србије у БиХ.

Како је београдском дневнику "Политика" рекао Хамадов адвокат Душан Томић, његов брањеник је у међувремену одустао од понуде да сведочи у било ком поступку о терористичким акцијама муџахедина и уместо тога очекује изручење у Бахреин.

Осуђен због терористичког напада у Мостару

Бахреинац Али Ахмед Али Хамад је у Босну стигао после обуке у Ал Kаидиним камповима у Авганистану, након чега је постављен на чело једне од чета исламских ратника која се борила у саставу одреда "Ал муџахид".

Али Хамад је у септембру прошле године сведочио пред Хашким трибиналом у поступку против бившег команданта Армије БиХ, генерала Расима Делића, и тада је открио низ детаља о организацији одреда "Ал муџахид", као и о злочинима које су починили током рата у БиХ.

Током обуке у Авганистану добио је ратно име "Абу Убејда" по једном од пратилаца пророка Мухамеда. 

Осуђен је 1997. године на казну затвора од 12 година и девет месеци због терористичких активности у БиХ и активирања ауто бомбе у западном делу Мостара. У највећем терористичком нападу почињеном на територији БиХ, у западном делу Мостара је 1997. године повређено више од 20 особа, док је оштећено на десетине возила и околних објеката.

По одобрењу Министарства правде Федерације БиХ, Али Хамад је 31. децембра прошле године пуштен из затвора на условну слободу, три године пре истека казне, али је одмах ухапшен и пребачен у Имиграциони центар.

Током рата у Босни оженио се са држављанком БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво