Хаг одобрио сусрет Караџић – Голдберг

Хашки трибунал одобрио Караџићев захтев да САД доставе поверљиве податке о договору са Холбруком и разговара са амбасадором Ричардом Голбергом. САД начелно спремне на сарадњу.

Судско веће Хашког трибунала одобрило је некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу да разговара с амбасадором Филипом Голдбергом, као и да му се доставе поверљиви подаци Сједињених Америчких Држзава у вези са споразумом Караџића и америчког дипломате Ричарда Холбрука, саопштено је из Трибунала.

Веће се, међутим, унапред оградило да ће тај разговор, односно интервју, као и информације које влада САД буде доставила Караџићу бити релевантне, односно од утицаја на његов случај.

У одлуци већа је наведено да "како су званичници САД више пута изразили спремност да потраже и доставе Караџићу материјал у вези са састанком Караџић Холбрук, Милошевић и други 18. и 19. јула 1996", као и да му омогуће интервју с Голбергом, оно је прихватило захтев некадашњег председника РС.

"Све информације које буду достављане Караџићу од стране САД, биће заштићене у складу са правилима Трибунала о заштити тајних односно поверљивих података", додаје се у одлуци већа.

Портпарол Трибунала Нерма Јелачић рекла је агенцији Тањуг да реализација интервјуа зависи да ли ће "Америка успети да нађе и доведе Гордберга у Хаг", и додала да САД у начелу изразиле спремност да сарађују и помогну Трибуналу у прикупљању свих релевантних доказа.

Истовремено, Сједињене Америчке Државе саопштиле су да се Караџићев захтев разматра.

"Влада САД може да потврди да је, као одговор на захтев Радована Караџића, изнетог у писму од 11. децембра 2008. године, започела потрагу за материјалом који одговара том захтеву, као и да је покренула процедуру да се њен функционер учини доступним за разговор", наведено је у писму америчке амбасаде у Хагу јуче упућеном Трибуналу.

САД су раније затражиле да Трибунал и одбрана гарантују да ће тражене материјале - ако постоје - користити само као основу за прикупљање нових доказа, као и да их неће обелоданити, нити другачије употребити, без дозволе вашингтонске администрације.

Позивајући се на тај договор, Караџић оспорава и надлежност Трибунала као и наводе оптужнице хашког тужилаштва, која га терети за геноцид и друге ратне злочине у БиХ током сукоба деведесетих година.

Караџић је ухапшен 21. јула прошле године у Београду после 12 година скривања, а Трибуналу је испоручен 30. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво