Перишић посећивао Младића

Генерал Ратко Младић од лета 1997. неколико пута боравио у одмаралишту Војске Југославије на Рајцу код Ваљева. Тадашњи начелник Генералштаба ВЈ Момчило Перишић обилазио је Младића, рекао сведок оптужбе Милан Гуњ на суђењу Перишићу пред Хашким трибуналом.

Сведок оптужбе Милан Гуњ рекао је на суђењу Момчилу Перишићу пред Хашким трибуналом да је генерал Ратко Младић од лета 1997. неколико пута боравио у одмаралишту Војске Југославије на Рајцу код Ваљева и да га је тадашњи начелник Генералштаба ВЈ Перишић обилазио.

Генерал Перишић оптужен је за помагање злочина над Муслиманима и Хрватима у Сарајеву, Загребу и Сребреници које су 1993-95, по оптужници, починили припадници војски РС и Републике Српске Крајине.

Оптужница против генерала Перишића заснива се на тврдњи да су те армије биле део ВЈ и да их је он, као начелник ГШ, контролисао.

Сведок Гуњ, управник војног одмаралишта Рајац, рекао је да је Младић са пратњом први пут дошао у тај објекат у јулу 1997, о чему је он био обавештен из ГШ ВЈ.

Младић је тада остао више од месец дана, а поново је на Рајац долазио у фебруару 1998, 1999. и вероватно 2000, прецизирао је сведок.

Напоменуо је да је чуо да је, у међувремену, Младић одлазио у друго војно одмаралиште Страгар.

Бившег команданта Војске Републике Српске, који је тада већ био оптужен за геноцид у Сребреници и БиХ, генерал Перишић је, по речима сведока, на Рајцу посетио бар два пута 1997.

Код Младића судолазили и тадашњи командант Прве армије ВЈ генерал Трајковић и Младићев некадашњи помоћник Милан Гверо.

"Младићево обезбеђење координирао је пуковник Љубиша Беара, заједно са Дарком Пећанцем", посведочио је Гуњ.

Беару и Гвера, Хашки трибунал је касније оптужио за геноцид, односно злочине против човечности у Сребреници и тренутно им суди.

Гуњ је рекао и да је потрепштине за Младића и његову пратњу доносио из главног складишта ВЈ на Топчидеру, о чему, како је рекао, није вођена уобичајена евиденција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара