Сведок оптужује Ђорђевића

На суђењу Властимиру Ђорђевићу пред Хашким трибуналом бивши начелник СУП-а Бор Часлав Голубовић изјавио да му је генерал Ђорђевић у априлу 1999. наредио да тела Албанаца са Косова, нађене у Дунаву код Кладова, пребаци камионом у Београд.

Бивши начелник СУП-а Бор Часлав Голубовић изјавио је данас на суђењу Властимиру Ђорђевићу пред Хашким трибуналом да му је генерал Ђорђевић у априлу 1999. наредио
да тела Албанаца са Косова, нађене у Дунаву код Кладова, пребаци камионом у Београд.

Тадашњи начелник Ресора јавне безбедности МУП-а Србије и помоћник министра унутрашњих послова, генерал Ђорђевић је оптужен за присилно премештање, депортацију, убиства и прогон албанских цивила са Косова у првој половини 1999. године.

Сведок оптужбе Голубовић изјавио је да је 6. априла 1999. добио обавештење да је у Дунаву код Текије у близини Кладова нађена хладњача са тридесетак лешева.

Када је отишао на то место, сведока су, како је рекао, полицајци обавестили да је у камиону-хладњачи призренске регистрације, више од 80 лешева жена и мушкараца.

Голубовић је сведочио да је телефоном, током више разговора исте ноћи, о томе обавестио генерала Ђорђевића, који му је наредио да тела буду покопана у Кладову.

Када је постало јасно да сви лешеви неће моћи да буду извучени из камиона и покопани до јутра 7. априла, генерал Ђорђевић је, по речима Голубовића, наредио да буду претоварени у други камион и пребачени у Београд.

Сведок је потврдио да је то наређење генерала Ђорђевића и спровео у дело, а да је од његовог возача камион с телима у Београду преузела полиција.

Голубовић је изјавио и да му је генерал Ђорђевић наредио да уништи хладњачу у којој су лешеви били пронађени.

Тадашњи начелник СУП-а Бор предочио је и да је од Ђорђевића тражио и, за неколико дана, добио новац за исплату радника који су лешеве преносили.

Тела стотина убијених Албанаца са Косова нађена су касније у више масовних гробница у Батајници и у Петровом Селу код Кладова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара