Досије "Жута кућа" - Идентификована прва жртва

Српско Тужилаштво за ратне злочине идентификовало једну од жртава и десетак припадника некадашње Ослободилачке војске Косова, за које се сумња да су починили злочине над отетим Србима на северу Албаније 1999. године. Нови захтев Тирани да покрене истрагу. Њузвик: Политичка бура.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић саопштио је да је за сада највероватније идентификовано десет могућих починилаца злочина над Србима и неалбанцима на северу Албаније током 1999. године, као и једна од жртава.

Прву идентификовану жртву, Предрага Драговића, препознао је његов син Раде, на основу фотографије "из које се може закључити да је жртва натерана да пред егзекуцију обуче униформу, да се не би видело да је убијен цивил".

Раде Драговић рекао је да је његов отац био цивил, да никада није учествовао у ратним активностима, да је 22. јуна 1999. године отишао до продавнице у Пећи и да се више није вратио, а да се од 2002. године води као нестао.

Вукчевић је рекао да је слика снимљена на северу Албаније, а да на полеђини фотографије пише "Агим Рамадани, 138. бригада ОВК".

Вукчевић је, такође, навео да осим "жуте куће" постоје још три локације за које се сумња да су у њима вршене трансплатације органа, потврдивши, истовремено, раније налазе истраге да је кроз те објекте на северу Албаније прошло је око 300 људи.

Вукчевић је казао да ће Тужилаштво поново послати допис албанском тужилаштву, у коме ће позвати на сарадњу на предмету трговине људским органима.

"Уколико албанска страна не пристане на сарадњу, обратићемо се међународној заједници", рекао је Вучкевић и подсетио да у Србију крајем марта долази специјални известилац Савета Европе Дик Марти.

Српско Тужилаштво за ратне злочине, али и међународна организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч", већ су тражили од Албаније да покрене истрагу о наводима о трговини органима отетих Срба, али су тужиоци из Тиране, као и званичници власти у Приштини, одбацили те захтеве тврдећи да је "читава прича део прљаве кампање против косовских лидера".

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да у Тужилштво свакодневно стижу материјали о злочинима који су почињени на северу Албаније и да истрага не сме да стане, а починиоци да остану некажњени.

Векарић је поновио да је Тужилаштво дошло до комплетног УМНИК-овог извештај из 2004. године о медицинским стварима пронађеним у "жутој кући" и да је упућен званичан захтев УН да се комплетан извештај достави Србији.

Портпарол Тужилаштва је, такође, рекао да је необорив доказ да су постојали приватни затвори одакле су људи одвођени на места где су рађене монструозне хирушке интервенције.

Њузвик: Политичка бура око тврдњи Дел Понтеове

Бивша главна тужитељка Карла дел Понте оптужила је званичнике УНМИК-а да нису ваљано истражили наводе о албанским злочинима на Косову 1999. године, пише њујоршки магазин "Њузвик".

Наводи Дел Понтеове о крађи органа отетих Срба, изазвали су извесну дозу узнемирења у Швајцарској, која ју је поставила за амбасадора у Аргентини, због чега је некадашња главна тужитељка спречена да промовише сопствену књигу.

"Стручњаци за Балкан наводе да разлог таквог става швајцарске владе може бити страх од политичке буре, јер се појављивање књиге временски подударило са политички осетљивом одлуком да се призна независност Косова", пише њујоршки магазин.

Сарадник Дел Понтеове и некадашњи извештач "Њујорк тајмса" Чак Судетић, који у САД промовише књигу бивше главне тужитељке Хашког трибунала, тврди да је случај крађе органа заснован на чврстим доказима, јер су истражитељи пронашли трагове крви и медикамената на месту које су им претходно открили извори. Нови докази, сматра Судетић, могли би се појавити за шест седмица.

Магазин, такође, цитира део из књиге Дел Понтеове, у коме се наводе речи неименованог албанског тужиоца, који је рекао да је "добра ствар уколико су Срби довођени са Косова и убијани".

Политички осетљив случај могао би се ускоро распламсати, јер је истрагу случаја преузео Дик Марти из Савета Европе који је, претходно, истраживао и открио детаље везане за тајне летове ЦИА.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи