Ускоро први поступци за одузимање имовине

Почиње примена Закона о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дела. Закон је одлучујући ударац организованом криминалу у Србији, изјавио Томо Зорић, портпарол Републичког јавног тужилаштва.

Закон о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дела данас званично ступа на снагу.

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић тврди да ће први поступци за одузимање имовине простекле из кривичног дела бити покренути врло брзо.

"Тужилаштво је потпуно спремно за примену Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, а први поступци сходно одредбама овог закона биће покренути пре свега против окривљених против којих су кривични поступци већ у току", истакао је Зорић у изјави Танјугу.

Зорић је нагласио да би примена тог закона требало да "зада одлучујући ударац организованом криминалу у Србији".

Зорић је рекао да ће ефикасна примена тог закона донети нашем друштву вишеструку корист, пошто ће део одузетог новца одлазити на финансирање правосудних институција, судова и тужилаштава, али и социјалних установа, школа и болница.

Наводећи предности новог закона у односу на досадашња законска решења, Зорић је истакао да ће сада моћи да се испитује целокупна имовина осумњиченог, а не само она за коју се сумња да је проистекла из кривичног дела за које се води поступак.

Државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен очекује да ће примена Закона бити изузетно ефикасна, а поред доношења закона, држава је предузела и све друге неопходне мере како би могао да буде спроведен.

Специјалне јединице за спровођење Закона

"Министарство унутрашњих послова формирало је специјалну јединицу за финансијске истраге која ће имати чак 125 људи, док је Министарство правде основало Дирекцију за управљање одузетом имовином, која ће имати 25 запослених", рекао је Хомен Танјугу.

Војкан Симић, такође државни секретар у Министарству правде, тврди да је у бившим просторијама савезних органа на Старом сајмишту у Београду, "обезбеђен простор од око 2.500 квадратних метара за чување одузете имовине из целе Србије".

"У том простору одржаваће се и аукције за продају одузете имовине", навео је Симић.

Иницијатор закона, републички јавни тужилац Слободан Радовановић такође сматра да ће закон "апсолутно допринети борби против криминала" и да ће се одредбе примењивати на кривична дела организованог криминала, приказивање порнографског материјала и коришћења деце за порнографију, трговину људима, неовлашћену производњу, држање и стављање у промет опојних дрога, корупцију, као и против човечности и других добара заштићених међународним правом.

Закон о одузимању имовине проистекле из кривичног дела усвојен је крајем прошле године, али је његова примена одложена до 1. марта, односно до формирања јединица неопходних за његово спровођење.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи