Читај ми!

У Штрпцу ухапшено десет особа, међу њима и бивши председник општине

У акцији полиције и тужилаштва у Штрпцу ухапшено је десет особа, међу којима и бивши високи општински службеници, саопштено је из Тужилаштва у Урошевцу.

"У вези са овом акцијом, до сада је по налогу тужиоца ухапшено десет осумњичених, међу којима су бивши председник општине Штрпце, директор урбанизма, још неколико функционера и власника предузећа, због сумње да су починили кривична дела примање мита, давање мита и злоупотреба службеног положаја или овлашћења", наводи се у саопштењу.

Акција полиције у Штрпцу почела је јутрос пре шест часова.

Према незваничним изворима, акције је изведена због злоупотребе службеног положаја и примања мита, у вези са грађевинским дозволама и радовима на Брезовици.

Према писању појединих медија на албанском, полиција је претресла више од десет локација, имања и кућа бившег председника општине Штрпце и других високих општинских службеника.

Према изворима РТС-а са терена, зграда општине у Штрпцу и даље је блокирана.

Инспектори за организовани криминал и даље су у акцији претраге и провере документације, а службеници локалне администрације од јутрос не могу да оду на посао. 

Петковић: Још један бруталан покушај застрашивања српског народа

Директор Канцеларије за Косово и Метохију саопштио је да је јутрошња акција "косовске полиције која је са специјалцима Росу, до зуба наоружаним, упала у више српских села у општини Штрпце и привела више Срба, још један је бруталан покушај застрашивања српског народа у покрајини и нови терор Аљбина Kуртија".

"Од јутрос, општина Штрпце налази се у блокади, приступи су онемогућени, улице затворене, многе српске куће претресене, народ застрашен и онемогућен да обавља основне послове. Под маском и изговором некакве борбе против корупције, Аљбин Kурти поново шаље специјалце Росу, под пуном ратном опремом, у српске средине, са јединим циљем да Србе који су остали бедем одбране наших националних интереса у покрајини криминализује", рекао је Петковић.

Петковић је упитао: "Како то да Kурти не види корупцију и криминал у својим редовима, када је и свим међународним факторима познато да сви токови прљавог новца иду кроз албанске средине?"

"Општина Штрпце, као снажно српско упориште и најјужнија тачка српског опстанка на KиМ, очигледна је мета управо због важности за наш народ који је овде остао и опстао, упркос свим изазовима и потешкоћама. Никакве акције Аљбина Kуртија неће сломити српски отпор и српско јединство у покрајини, оличено у Српској листи и у томе ћемо истрајати упркос свим притисцима", навео је Петковић.

Напомиње да до те акције "не долази случајно, баш у данашњем дану, када председник Александар Вучић треба да потпише шест важних споразума у оквиру иницијативе 'Отворени Балкан', као корак у бољу будућност и очигледно је координисана са синоћњим дивљањем екстремиста и паљењем српских застава у Тирани".

Српска листа: Осуђујемо прекомерну употребу силе 

Српска листа најоштрије осуђује прекомерну употребу силе и бруталну акцију коју су данас спровели у општини Штрпце до зуба наоружани припадници специјалних јединица Приштине, наводи се у саопштењу.

"Посебно забрињава податак да је приликом ове акције, по изјавама са терена, полиција онемогућила кретање, улаз и излаз из општине Штрпце, обичних људи, међу којима је било и оних који су се јутрос упутили у здравствене установе и којима је била потребна лекарска помоћ", истиче се у саопштењу Српске листе.

Додаје да "ако се за пример узму сличне акције које се наравно ретко спроводе у албанским срединама, у тим ситуацијама се не блокирају улази и излази из града, не упада се у породичне куће и не малтретирају укућани".

"Све ово нам даје за право да подигнемо глас против бруталности и демонстрирања силе у општини са српском већином и да захтевамо да се престане са провокацијама којима се угрожава мир и спокојство грађана", наводи се у саопштењу.  

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара