Кривичне пријаве после туче ривалских исламских заједница

Пријепољска полиција поднела је 17 прекршајних пријава против особа које су у недељу учествовале у још једном у серији сукоба присталица ривалских исламских заједница, у којима је неколико особа повређено, укључујући и једног полицајца.

Укупно пет особа повређено је прошле ноћи, када је када је група верника која подржава Исламску заједницу у Србији и главног муфтију Муамера Зукорлића покушала да уђе у просторије Одбора Меџлиса који контролише ривалска Исламска заједница Србије којом руководи реис-ул-улема Адем Зилкић.

Зукорлић, близак босанском реису Мустафи Церићу, објаснио је да су његове присталице прошле ноћи "покушали, легално, да уђу у те просторије", док је Зилкићева опција читав догађај описала као "насилан упад."

Осим разлицитих описа догађаја, сукобљене верске групе различито су описале и улогу полиције у инциденту, при чему је радикалнији Зукорлић оценио да су се снаге реда "отворено ставиле на страну разбијача исламске заједнице", док је Зилкићев мешихат Исламске заједнице Србије саопштио да су озбиљнији сукоби спречени само захваљујући "брзој интеренцији полиције."

"Полиција је брзо дошла на лице места и раздвојила грађане од провалника који су се забарикадирали унутар објекта. Након безуспешног убеђивања да провалници напусте зграду, они су вербално напали полицајце, па је начелник наредио да се изгредници приведу и ухапсе, а објекат је враћен Исламској заједници Пријепоље", наводи се у саопштењу Зилкићеве Исламске заједнице.

"Полиција непосредно учествује у разбијању Исламске заједнице у Србији, настојећи да надокнади неуспех оних који су имали улогу рушења система заједнице", рекао је Зукорлић.

Сабор Исламске заједнице у Србији затражио је данас од председника Србије Бориса Тадића да "коначно предузме" све потребне мере, како би исламска заједница равноправно са црквама и другим верским заједницама могла да ужива сва права загарантована законом и Уставом.

"Подижемо свој глас са све мање наде да ћемо бити схваћени, иако желимо веровати да још нису исцрпљене све могућности да муслимани у Србији буду фактор стабилности", наведено је у писму Тадићу.

Писмо, достављено и Танјугу, потписао је Хајро Тутић, председник Сабора као највишег органа власти Исламске заједнице у Србији, којом руководи главни муфтија и председник Мешихата Муамер Зукорлић.

Након интервенције полиције, приведено је неколико особа, а просторије су враћене Зилкићевој Исламској заједници.

Озбиљан раскол између ривалских исламских заједница избио је због неслагања око везе санџачких Бошњака са суседном исламском заједницом у Босни, што подржава Зукорлић и става Зилкићевог Ријасета да је "духовни центар муслимана увек у земљи где они живе."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи