Читај ми!

Пјетр Шаље доведен у притвор у Холандију

Бивши припадник ОВК Пјетр Шаља доведен је у Холандију, у притворски објекат Специјализованих већа у Хагу. Биће изведен пред суд 19. априла.

Шаља је ухапшен 16. марта у Белгији. У саопштењу из суда се наводи да је судија за претходни поступак Никола Гију потврдио  оптужницу против Шаље 12. јуна 2020. године.

Истиче се да је из разлога безбедности одлучено да се оптужница објави у редигованом облику.

У потврђеној оптужници наводи се да се Шаља терети по разним облицима индивидуалне кривичне одговорности за ратне злочине произвољног лишавања слободе, суровог поступања, мучења и убиства.

Додаје се да су кривична дела за која је оптужен Шаља, учињена између отприлике 17. маја 1999. и 5. јуна 1999. над лицима затвореним у Куксу (Албанија), у фабрици метала коју је, према оптужници, користила Ослободилачка војска Косова.

Објављивањем потврђене оптужнице отпочео је процес пријављивања жртава за учествовање у поступку.

"Закон о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву даје одређена права жртвама кривичних дела из надлежности Специјализованих већа. Закон омогућује жртвама да учествују у поступку, те да се на тај начин чује њихов глас. То је јако важан елемент поступка," рекла је председница суда Екатерина Трендафилова.

Пре почетка суђења, панел ће донети одлуку о томе да ли лица која су се пријавила за учешће у поступку могу да добију процесни статус жртве у поступку пред Специјализованим већима.

"У борби за правду, не смемо заборавити жртве кривичних дела из оптужница које је подигло моје тужилаштво. Учествовање жртава у поступку представља један од начина којим се обезбеђује да жртве не буду заборављене," навео је специјализовани тужилац Џек Смит.  

Шаља је шести припадник бивше ОВК који је доведен у Специјални суд.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво