Читај ми!

Кривична пријава глумице Штајнфелд за силовање у предистражној фази

Кривична пријава глумице Данијеле Штајнфелд са тврдњама да ју је пре неколико година силовао колега је у предистражној фази. Глумица потврдила да ју је силовао Бранислав Лечић.

У овој преистражној фази поступка све радње предузима полиција у оквиру провере навода кривичне пријаве и прикупљања доказа, па се очекује да полиција ускоро позове познатог глумца на информативни разговор. Уколико буде основа, тужилац може дати налог и за његово задржавање у својству осумњиченог.

Портпаролка тужилаштва Ивана Ракочевић Танјугу је рекла да су у току даље провере и да се ради на прикупљању доказа.

Глумица je потврдила у интервјуу за Инсајдер наводе медија да је особа која ју је силовала њен колега Бранислав Лечић и додала да је хтела да избегне да открије његово име, али да је "прелило кап" када је, како је навела, након случаја Мике Алексића, Лечић позвао ученике школе Алексића да уђу у његову глумачку школу.

"Мене је силовао мој колега и драги пријатељ Бранислав Лечић, у мају 2012. године. После четири дана играли смо представу. Била сам у шоку. Хтела сам одмах да зовем полицију, али сам размишљала шта ће се десити. Морате да разумете то стање", рекла је Штајнфелд у интервјуу за Инсајдер, који је снимљен у недељу.

Штајнфелд је, описујући први пут догађај који се, како је навела, одиграо у мају 2012. године, рекла да је раније била уверена да јој јавност неће веровати у ситуацији када је њена реч против Лечићеве.

"Ја сам говорила ‘не' непрестано, док год сам могла", рекла је глумица, која је у петак допутовала у Београд из Њујорка како би дала изјаву тужилаштву овом поводом.

Претходно је данас из тужилаштва потврђено да је глумица у полицији у присуству заменика Вишег јавног тужиоца Б. Л. оптужила да ју је силовао пре неколико година.

Лечић је у хитном саопштењу одбацио ове наводе, тврдећи да је реч о гнусној лажи и изразио спремност да у било ком тренутку одговара у тужилаштву на овакву оптужбу.

Михајловићева: Хвала Данијели на храбрости

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић захвалила се глумици Данијели Штајнфелд на храбрости да пријави насилника који ју је сексуално напаствовао и истакла да је згрожена речима које на снимку разговора изговара човек који је притом и јавна личност .

"Верујем да ће Данијела својим примером подстаћи и друге жене да не ћуте и да пријаве насилнике, јер нико није толико моћан да не одговара за недела која је учинио. Ово су врло осетљиве теме, Тужилаштво и надлежни органи су ту да раде свој посао, на нама је да пружимо подршку жртвама, да их не осуђујемо и не виктимизујемо додатно, већ да као зрело друштво покажемо какву будућност за своју децу желимо - да негујемо културу ненасиља и поштовања једних према другима", рекла је Михајловићева.

Михајловићева је рекла да су речи које изговара Бранислав Лечић на снимку срамне и увредљиве за сваку жену, а посебно трауматичне за ону која је проживела сексуално насиље, наводи се у саопштењу.

За кривично дело силовање, у зависности од начина извршења, прописане су казне од најмање две или пет година затвора, а као максималне од 10, 12 и 15 година затвора.

Глумица је у августу прошле године у медијима испричала да ју је силовао ''моћник из филмске индустрије'' пре четири и по године, након чега се она одселила у Америку.

У трејлеру филма "Зацели ме", који је премијерно приказан недавно на фестивалу у Сарајеву (одржаном онлајн), на неколико секунди се, према писању медија, појављује Данијела док се неком поверава преко лаптопа у видео-позиву:

"Пре четири и по године сам преживела силовање у Србији", говори Штајнфелдова, док је с друге стране неко пита: "О, боже, Дани, зашто нам то ниси рекла?"

Након тога, глумицу су подржале многе колеге, тражећи да обелодани и име силоватеља, али је то тек недавно учинила приликом исказа у полицији.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара