Читај ми!

Канцеларија за КиМ: Обијене и опљачкане цркве у Клокоту и Партешу

У Клокоту је обијена Црква Светог Петра и Павла, а лопови су из ње однели новац и одређени мобилијар, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију. Саопштено је да је обијена и опљачкана и црква у Партешу.

Како се наводи у саопштењу, да је у цркву проваљено, приметио је мештанин који помаже око цркве и који је овога јутра кренуо да је отвори за вернике.

Непознати починиоци, како се сумња, у цркву су провалили кроз прозор који су отворили пајсером.

"Срамота је да Срби на Kосову и Метохији ни на Задушнице немају мира и да се њихови верски објекти скрнаве и налазе на мети чак и на дан када обележавају спомен на своје преминуле. Овај случај најречитије говори о угрожености православне баштине и верских објеката на Kосову и Метохији, који су учестало мета вандала, пљачке, скрнављена, као и претензија на њихову имовину и поседе", саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Како наводе из Канцеларије, само током прошле године на Kосову и Метохији забележено је више од 80 инцидената чије су мете били Срби, њихова имовина, гробови, цркве.

"То јасно показује да свако нереаговање привремених инситутуција у Приштини, потпомогнуто индолентношћу међународне заједнице, шаље поруку изгредницима да су Срби и њихови објекти легитимна мета. Због тога захтевамо да се сваки овакав случај расветли, а починиоци санкционишу, јер једино тако можемо градити мир и заједничко поверење", истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Опљачкана и црква у Партешу 

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су непознати починиоци ноћас опљачкали Цркву Свете Тројице у Партешу и из ње однели новац из благајне и везену плаштаницу, која, како се наводи у саопштењу, представља велику вредност ове светиње.

Пљачка је примећена јутрос током отварања цркве да прими вернике који данас обележавају Задушнице. Врата на цркви била су обијена, а фиоке отворене.

"Чињеница да је црква похарана и оскрнављена баш на Задушнице посебно говори о статусу и угрожености српских светиња и верској нетолеранцији која влада на простору Kосова и Метохије. Истовремено се на овај начин Србима шаље порука да у миру не могу ни своје мртве да ожале", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Додаје се да се "оваквом нецивлизацијском понашању мора стати на пут, а најновије скрнављење светиња показује да се без одлагања мора повећати безбедност у српским срединама јужно од Ибра".

"Kанцеларија за Kосово и Метохију истиче да међународна заједница има дужност и поверену мисију да на терену гарантују безбедност свима, посебно Србима који се готово свакодневно суочавају да претњама и нападима", наглашава се у саопштењу.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво