Одложен почетак суђења Флоранс Артман

Суђење бившој потпаролки Тужилаштва Хашког трибунала Флоранс Артман одложено је два дана пре почетка процеса, због захтева одбране да из судског већа буду изузета два члана. За непоштовање Трибунала, предвиђена је казна до седам година затвора или новчана казна до 100.000 евра.

Суђење бившој потпаролки тужилаштва Хашког трибунала Флоранс Артман, оптуженој за непоштовање тог суда, одложено је само два дана пре почетка процеса, саопштено је у Хагу.

Суђење, које је требало да буде одржано 5. и 6. фебруара, одложено је због захтева одбране да из судског већа буду изузета два члана, као и високи судски званичник који је задужен за овај случај.

"Узимајући у обзир да је захтев поднет само два дана пре планираног почетка 5. фебруара, не може се очекивати да се о захтеву одлучи до тог датума", одлучио је судија Кармел Ађиус.

Трибунал је крајем августа прошле године подигао оптужницу против Артманове због обелодањивања поверљивих информација са суђења бившем председнику Србије и СРЈ Слободану Милошевићу.

У оптужници стоји да је Артманова у својој књизи "Мир и казна", издатој 2007. године и у ауторском тексту "Скривени кључни документи о геноциду", објављеном у јануару 2008. године у БиХ, обелоданила две поверљиве одлуке Жалбеног већа донете у случају Милошевић.

Артманова је у књизи изразила незадовољство одлуком Трибунала да уважи захтев Србије да се поједина документа из државних архива разматрају на затвореним седницама.

Флоренс Артман тврди да је Београд то урадио како би касније онемогућио употребу записника у процесу пред Међународним судом правде по тужби БиХ против СРЈ због геноцида.

Према мишљењу бивше портпаролке, делови државних архива који су разматрани иза затворених врата у Трибуналу и самим тим остали недоступни јавности, садрже кључне доказе о наводној одговорности Београда за геноцид у Сребреници.

"Флоранс Артман је знала да су те информације поверљиве у моменту када су обелодањене, да је наложено да се одлуке из којих су ове информације потекле заведу као поверљиве и да њиховим објављивањем открива поверљиве информације јавности", стоји у оптужници.

Артманова је од 1999. године до 2006. године била портпаролка бившег главног тужиоца Карле дел Понте.

За непоштовање Трибунала, предвиђена је казна до седам година затвора или новчана казна до 100.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се