Капетан Драган пред изручењем

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган треба да буде изручен Хрватској, где је оптужен за ратне злочине, одлучио је аустралијски федерални суд. Васиљковић се терети за ратне злочине против цивила, хрватских војника и затвореника у рату почетком 1990-их.

Суд у Сиднеју одлучио је да Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, може бити изручен Хрватској, која га је оптужила за ратне злочине и затражила његову екстрадицију од Аустралије.  У наредних 15 дана Васиљковић (51) има право да се жали Федералном суду на одлуку о изручењу.

Васиљковић је одбацио оптужбе да је као командант српских паравојних јединица у Хрватској у периоду од 1991. до 1993. године наређивао убиства и отварање ватре на цивиле.  Васиљковић, који је аустралијски грађанин, а ухапшен је 2006. године.

Хрватско правосуђе тражи Васиљковића због основане сумње да је као заповедник српских војних снага, које су хрватске власти сматрале паравојним, на подручју бивше Републике Српске Крајине почетком 1990-их година учествовао у ратним злочинима против цивила, хрватских војника и затвореника.

"Индекс" подсећа да је Васиљковић, као аустралијски држављанин под именом Даниел Снеден, ухапшен 20. јануара 2006. године у Сиднеју на основу међународне потернице коју је за њим расписала Хрватска и од тада се налази у аустралијском затвору.

Према оптужници коју је против Васиљковића подигло Жупанијско државно тужилаштво у Шибенику, Васиљковић се терети да је као командант војне јединице ратно деловао у супротности са Женевском конвенцијом.

Терети се за злостављање и убијање Хрватске војске 

Оптужен је да је у јуну и јулу 1991. године у тврђави у Книну, где је тада био смештен затвор, али и у селу Брушка код Бенковца у фебруару 1993. године злостављао и убијао заробљенике, припаднике Хрватске војске и полиције.

Васиљковић се такође терети и да је у Глини током напада и заузимања локалне полицијске станице, приградског насеља Јукинац, као и села Горњи и Доњи Видушевац, уништавао цивилне зграде, пљачкао имовину, протеривао и убијао тамошње становнике.

У децембру 2007. године суд у Перту донео је пресуду у којој је наведено како не постоје ваљани разлози за неизручивање Васиљковића Хрватској, на коју се он жалио, а његови адвокати су у поступку тврдили да не постоји потписани хрватско-аустралијски споразум о изручивању.

Васиљковићеви правни заступници такође су тврдили да Хрватска нема овлашћење за процесуирање ратних злочина почињених на подручју бивше РСК, јер су, према њима, и хрватске војне снаге учествовале у том рату, те да злочини за које се Васиљковић терети потпадају под хашко правосуђе, које једино може судити на основу међународног хуманитарног права.

После довршетка судског поступка, односно после истека рока жалбе и пошто судска одлука о изручењу постане коначна, службено решење о изручењу донеће аустралијски министар за правосуђе и царину.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи