Излила се сона киселина

У кругу Београдске индустрије пива излила се сона киселина. Нико није повређен. Нема опасности за грађане Београда и животну средину.

У кругу Београдске индустрије пива (БиП) на Мостару, нешто после 16 сати, излила се сона киселина из танка капацитета 25 тона. Нико од радника није повређен, саопштено је у тој фабрици.

На више места су се јавила димна испарења, а у кругу фабрике је пуштена вода да би се киселина разблажила и да би се смањио њен штетни утицај, речено је у "БиП-у".

"Еколошки инцидент, који се десио изливањем хлороводоничне киселине у погону фабрике, не представља опасност за грађане, осим непријатног мириса који се шири у околини "Мостара", изјавио је директор производње "БИП-а" Драган Јовановић.

Јовановић је рекао да је из цистерне  исцурела једна до две тоне и да су предузете све мере предострожности. 

Према изјавама очевидаца, до цурења киселине је дошло зато што је попустило бетонско постоље испод цистерне од 25 тона и пукла је цев, којом се та хемикалија транспортује на производну линију и њоме перу цевоводи.

Из републичке Еколошке инспекције најављено је испитивање случаја и евентуално предузимање неопходних мера према одговорнима.

Инцидент не представља опасност за грађане и животну средину

Начелница Републичке еколошке инспекције Драгана Босиљчић је узјавила да су мобилне Еко-токсиколошке екипе градског Завода за јавно здравље Београда извршиле потребна мерења загађености воде и ваздуха и да нема опасности за грађане и животну средину.

"У оквиру прве мере санације, ватрогасци су разблаживали киселину са одговарајућом количином воде у циљу обезбеђивања максималне концентрације која може да се пусти у водотокове", рекла је Босиљчићева.

Начелник градског центра за узбуњивање и обавештавање Љубиша Мајсторовић рекао је да је тај Центар благовремено обавестио Републичку еколошку инспекцију, Републичку водопривредну инспекцију, као и ВМА и Хитну помоћ о изливању хлороводоничне киселине фабрици "БИП".

Мајсторовић је додао да се "те службе слажу у оцени да опасности за здравље грађане нема" и рекао да тај центар није примио ниједан позив грађана у вези са сметњама у дисању. 

Лекари упозоравају да је код грађана, у року од четири до 24 часа, од појаве инцидента, могућа појава благих иритација дисајних путева. Ако дође до компликација, пецкања, кашља или гушења, саветује се јављање служби Токсикологије на Војно медицинској Академији.

Из Хитне помоћи, Београђанима се препоручује да затворе прозоре и избегавају шетњу у делу града код Мостара.

Др Нада Мацура из саветује грађанима да избегавају шетњу у код Мостарске петље, али ако је боравак у том делу града неопходан, потребно је преко лица ставити марамицу, шал и слично.

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да нема знакова да је дошло до концентрације опасних материја у води и ваздуху у широј околини Београдске ундустрије пива и да није било повређених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара